promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbensz, de ezek igazi videók: közel három méter magas volt a világ legmagasabb embere
Borítókép:  Alton Museum Of History And Art (via News.stlpublicradio.com)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő látvány, ahogy körülötte mindenki apróságnak tűnik. Robert Wadlow a Guinness-világrekordok Könyvében a legmagasabb ember címet bírja, hivatalosan 2,7 méter magas volt.

Wadlow színre lépése előtt sokáig legendás alakokat tartottunk a világ legmagasabb embereinek, mint például a bibliai Ógot, Básán királyát, aki a korabeli mitikus ködbe vesző leírások szerint két és fél méter magas volt. Wadlow esetében azonban már volt hivatalos mérés is, ami 1940. június 27-én történt, ekkor pontosan 2,7 méter magasságot állapítottak meg nála.

A férfi 1918-ban született, két normális magasságú szülőtől. Mikor betöltötte az ötödik életévét, már 1,6 méter magas volt, és innentől kezdve nem volt megállás. Nyolcévesen, már mindegyik családtagja fölé nőtt. Amikor 17 lett, már meghaladta a 2,5 métert, persze ez a hihetetlen magasság rendkívül sok egészségügyi problémával is járt. Wadlow egész életében szenvedett ezektől.

Beiratkozott a jogra, de később inkább egy cirkuszi társasághoz csatlakozott, akikkel bejárta fél Amerikát. A lábmérete nagyjából 75-ös volt, ami számunkra elképzelhetetlen. Wadlow cipőinek elkészítése egyenként 1000 dollárba kerültek, hiszen mindent egyedileg kellett összeapplikálni.

Szerencsére egy cipőgyártó cég, az INTERCO felajánlotta neki, hogy ingyen elkészíti számára a lábbeliket, ha az ő reklámarcuk-reklámlábuk lesz, és részt vesz a kampányaikban. Wadlow azt mondta, oké!

Később az orvosok megállapították, hogy Wadlow a gigantizmus nevű rendellenességben szenvedett. Az agyalapi mirigye rendkívül sok növekedési hormont választott ki, és ez okozta azt, hogy folyamatosan nőtt. Manapság már kezelik az efféle rendellenességeket, így például a ma élő legnagyobb ember, Kösen szultán esetében jöhetett a műtét, hogy visszavegyék a hormontermelést.

Wadlow 1940-ben hunyt el, 1985-ben szobrot állítottak neki a Dél-Illinoisi Egyetem Edwardsville-i Fogorvosi Karán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás