promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb két emberi maradványt találtak Pompejiben, aztán rájöttek, hogy kik ők
Borítókép:  Handout / POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csaknem 2000 évvel Pompeji pusztulása után olasz tudósok megtalálták két férfi, vélhetően egy úr és egy szolga maradványait, akik együtt haltak meg a város külterületének egyik villájában.

Kr. u. 79. október 24-én váratlanul kitört az azelőtt évezredekig szunnyadó Vezúv nevű vulkán, ami elpusztította a környező településeket, beleértve Pompeji városát is. Az ókori város romjainak feltárását 1748-ban kezdték meg, és mostanra közel kétharmadát kiásták. A régészek által rekonstruált épületek és utcák azóta Olaszország egyik legnépszerűbb turistalátványossága, évente milliók látogatják, bár most a pandémia miatt zárva tart.

A kutatók azonban továbbra is dolgoznak, és folyamatosan újabb leleteket találnak a romok között. Legutóbb két férfi maradványaira bukkantak a Pompeji külterültén található Civita Giuliana villában, akiknek még a halálukkon viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálniuk a szövetlenyomatok alapján. Korábban lovak maradványait találták meg ugyanezen a helyen.

A két ember közül a fiatalabb, 18-25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebbik pedig egy 30-40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt. A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

A tudósok szerint a két férfi elmenekülhetett a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket, hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolták, hogy megvédi őket. A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamu rétegben találták meg őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás