promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet-nap: a mai időjárás elmondja, hogy fehér lesz-e a karácsony, enyhe lesz-e a tél?
Borítókép:  Gary Ellis / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kinéztél az ablakon? Mit látsz? Most elmondjuk, hogy milyen következtetéseket vonhatsz le a mai napi időjárásból.

A népi megfigyelés szerint, ha Erzsébet napján esik az eső, akkor enyhe télre számíthatunk, ha viszont esik a hó, akkor szinte biztos, hogy fehér karácsonyunk lesz.

Ez a népi időjárásjóslás több évszázados megfigyeléseken alapul, és elég sokszor be is igazolódik. 

Novemberben nem csak ezt az egy napot figyelték őseink, hanem Erzsébeten kívül András, Márton és Katalin napját is számításba vették úgy, hogy kikalkulálják, mi vár rájuk télen.

November 25., Katalin-nap

Katalin-napon, azaz november 25-én azt mondták,

ha Katalin locsog, karácsony kopog, ha viszont Katalin kopog, karácsony locsog.

Ez meteorológiai fordításban annyit tesz: ha Katalin-napján fagy, akkor bizony nem számíthatunk fehér karácsonyra, ha viszont Katalin enyhe, akkor nagy valószínűséggel igen. 

A tudományos vizsgálatok szerint lehet a népi jóslatban valami, ugyanis Magyarország északi részén 70 százalékban, míg a déli régióban 60 százalékban jön be a Katalin-napi előrejelzés.

November 30., András-nap

A harmadik figyelmet érdemlő novemberi nap november 30-a, András napja.

A megfigyelések szerint, ha ekkor valamilyen halmazállapotú dolog esik az égből, akkor bizony még további 40 napig esős, sáros időben lesz részünk, ha András-napon fagy, akkor a karácsony esős lesz

– mondták a régiek.

November 11., Márton-nap

Eleink még Márton-napot is fontosnak tartották abból a szempontból, hogy megtudják, hogy milyen télre számíthatnak. Ez a nap óriási változást hozott az emberek életében, mivel ekkor fejeződtek be az éves mezőgazdasági munkák, és kezdődött el a pihenőidőszak. Úgy tartották, ha Márton köddel érkezik, akkor enyhe lesz a tél, ha viszont ekkor már havazik, akkor télen is sok hó várható.

Márton napja idén elég ködös volt, így eszerint enyhe lesz a tél, de még nem mondhatunk biztosat, majd csak az után, ha megérkezett Erzsébet és Katalin, valamint befutott András is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás