Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Több mint száz múmia került elő a Dzsószer-piramis temetőjéből

Több mint száz múmia került elő a Dzsószer-piramis temetőjéből

Tech & Tudomány

Több mint száz múmia került elő a Dzsószer-piramis temetőjéből

Tech & Tudomány

Buda Villő 17:47

Több mint 100 lezárt szarkofágot találtak Szakkarában, egy Kairótól délre fekvő hatalmas nekropoliszban, amelyet a kutatóknak egy hároméves misszió során sikerült feltárniuk.

November közepén több mint 100 érintetlen múmiát tartalmazó koporsó feltárását jelentették be az egyiptomi hatóságok, amelyekre a híres Dzsószer-piramis melletti temetkezési aknában találtak rá a régészek.

A fakoporsóktól kezdve a legdíszesebb szarkofágokon át a régészek további 40 aranyozott istenségszobrot, valamint maszkokat és egyéb temetkezési tárgyakat is találtak, amelyek megközelítőleg 2500 éve pihentek a Kairótól délre fekvő, hatalmas nekropoliszban. 

A leletek a későkorra (Kr. e. 664-332) és a három évszázadon át uralkodó ptolemaioszi dinasztia (Kr. e. 323-30) idejére nyúlnak vissza.

„A koporsókban található testek minden bizonnyal magasrangú személyek porhüvelyei”

– magyarázta Mostafa Waziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régiségtanács főigazgatója az NBC Newsnak. Waziri állítását az is alátámasztja, hogy a holttesteket elsőként temették el a háromszög alakú, lépcsőzetesen magasodó piramis temetőjébe. Továbbá az egész világ számára tartott sajtótájékoztató során a tudósok helyben feltártak egy tökéletes állapotban lévő szarkofágot, a benne található férfi múmiának a karjai pedig keresztbe voltak téve a mellkasán, amely általában a királyi származást jelképezi.


Forrás: AHMED HASAN/AFP

„Szakkara azonban még mindig csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt” 

– monda el Khaled Al Anany, az egyiptomi turisztikai és kulturális miniszter, aki a jövő év elejére újabb rendkívüli bejelentéseket ígért a világsajtó számára.

Borítókép: nbcnews.com

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria