promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mutálódott koronavírus miatt kell lemészárolni 17 millió nyércet
Borítókép:  Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagy a baj Dániában, ahol a nyércek mutálódva tudták tovább adni a koronavírust az emberekre.

A nyércek a ragadozó menyétek családjába tartoznak, de hazánkban nem igazán ismertek. Dániában rengeteg van az emlősökből különböző farmokon, mivel a bundájuk miatt tenyésztik őket, amit aztán főleg Kínának értékesítenek. Sokan nem is tudják, hogy a dánok ennyire benne vannak a szőrmeiparban, pedig nagyon is, és ez nagy érvágás lesz nekik.

Jyllandon több mint 200 farmon jelent meg a fertőzés, és ami aggasztóbb, hogy sok esetben új vírustörzs fejlődött ki az állatokból, vagyis a COVID mutálódott. A BBC cikke szerint eddig 12 emberre terjed át a mutáns vírus.

Az alapproblémát is ez jelentette, hogy a nyércek el tudják kapni az emberektől a koronavírust, és át is tudják adni azt, ráadásul egy teljesen más formában. Ennek az okát továbbra is vizsgálják.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök sokkoló döntést hozott azzal, hogy minden farmon tenyésztett nyércet le kell vágni, amiknek száma nagyjából 17 millió. A miniszterelnök hozzátette, hogy a mutálódott vírus gyengíti a szervezet antitestképző képességét, és a készülőben lévő védőoltások is hatástalanok ellene.

Ha ez a változat lenne elszabadulva, gyakorlatilag lehetne elölről kezdeni a vakcina fejlesztését a szakértők szerint. A WHO természetesen tud az esetekről és folyamatosan konzultál a dán hatóságokkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás