promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horror: egy parazita, amely megeszi a nyelveket, hogy utána átvegye a helyüket – videó
Borítókép:  Delikatess video / Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Horror a természetben. Egy parazita, amely kizabálja a halak nyelvét, majd „nyelvként” folytatja tovább ténykedéseit a gazdatestben.

Nem, ez nem egy újabb elrugaszkodott filmötlet, ami hamarosan a mozikban landol. Ez a kőkemény valóság, egy újabb horrorfilm a természetből (mint például az, amikor a világ legnagyobb rákja kíméletlenül kivégez egy sirályt).

A mészáros ez esetben a cymothoa exigua, egy élősködő izopod, amolyan rákféle,

amely az áldozatául esett hal nyelve helyén rendezi be új otthonát. 

A nyelvfogyasztó tetvek leggyakrabban a gazda szájában laknak, hatékonyan helyettesítve a halak nyelvét. 

A kifejező becenév ugyanakkor kissé megtévesztő, mivel a trükkös élősködő technikailag nem eszi meg a vendéglátó hal nyelvét. Ha a dolog mögé nézünk, az derül ki, hogy a kis bajkeverők a gazdatest szájüregében a nyelv tövéhez tapadnak. A nyelvből aztán addig szívják a vért, amíg az össze nem zsugorodik, és ki nem esik a helyéről.

Mindezek után meg is történik a helycsere, ami persze nem túl gusztusos.

A nyelv nélkül maradt hal, más választás híján a szájában albérlőként lakó izopodot kezdi el nyelvként használni. A nyelvként funkcionáló parazita pedig továbbra is gazdája vérével és nyálkájával táplálkozik.

Gyakran több nyelvet fogyasztó tetű is belép ugyanabba a gazdaszervezetbe, de csak egyiküknek lesz kiváltsága a nyelv helyébe lépni.   

Bármilyen hihetetlen, de a pórul járt halak egész jól megférnek egy nyelvszerű parazitával a szájukban. A speciális helyzet nem feltétlenül végződik az uszonyos halálával. Viszont a szerencsétlen halak jóformán védtelenek a parazitákkal szemben, mivel azok a kopoltyújukon keresztül jutnak be az áldozatok testébe. 

Mindez így néz ki mozgóképen:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás