promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Féltestvére született Móricnak, a Budapesti Állatkert orangutánbébijének
Borítókép:  ZooBudapest / László Melinda
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az augusztus elején született Móric után most újabb orangután bébi jött világra a Budapesti Állatkertben. Az apróságot egy kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja. A látogatók bevonásával azután kaphat majd nevet, ha a neméről kétséget kizáróan megbizonyosodtak.

Újabb örvendetes családi esemény történt a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó szumátrai orangutánoknál. Alig tíz héttel azután, hogy a Lia nevű nőstény augusztus 5-én életet adott Móricnak, az azóta már közönségkedvenccé vált orangután kisfiúnak, egy másik nőstény, Jula is bébivel örvendeztette meg a városligeti intézmény közönségét. A jövevény október 10-én, szombaton hajnalban született.

Az állatkerti szakemberek úgy látják, hogy a mostani bébi valamivel nagyobb, mint az augusztusi születésű Móric volt világra jövetelekor. A gondozók azt gyanítják, hogy a pár napos apróság is kisfiú. Nevet várhatóan most is a közönség segítségével, internetes szavazás útján keresnek majd neki.

Testvérek és féltestvérek

A két orangután anyuka, a 18 éves Jula és a 19 éves Lia apai féltestvérek. Együtt érkeztek Budapestre 2013 márciusában a Müncheni Állatkertből. És mindketten voltak már anyukák korábban is, méghozzá 2014-ben. Az akkori ellések időpontja még közelebb volt egymáshoz: Jula november 24-én hozta világra Anna Hannát, Lia pedig mindössze 24 nappal később, december 18-án Lone-t. Így mindkét anyukának van egy-egy nagyobbacska, 6 éves lánya is a közelmúltban született kölyke mellett. S mivel mindegyik gyereknek Chuij, a 24 éves, Hamburgból érkezett hím az apja, ezért az ugyanazon anyától született kicsik édestestvérek, az egyazon évben született gyerekek pedig apai féltestvérek.

A nőstény orangutánok az utódnevelés fortélyait általában úgy tanulják el a természetben is, hogy még anyjukkal vannak, amikor ő már a kistestvérükről gondoskodik. Így igen természetszerű, hogy a két anya idősebb lányainak az állatkertben is lehetőségük van figyelemmel kísérni kistestvérük cseperedését és a róluk való anyai gondoskodást. Az első napokban az anyák általában tolakodónak tartják idősebb utódjuk közeledését, akiknek pedig azt kell megszokniuk, hogy anyjuk most már a kistestvérrel foglalkozik többet. De ezután általában hamar feloldódnak a kezdeti feszültségek, és így a nővérek igazi jó testvérként érdeklődnek a legfiatalabb jövevények iránt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás