Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Magyarok reformálhatják meg az amerikai fizetős parkolókat

Magyarok reformálhatják meg az amerikai fizetős parkolókat

Tech & Tudomány

Magyarok reformálhatják meg az amerikai fizetős parkolókat

Tech & Tudomány

Promotions 22:02

Az Asura Technologies Zrt. 0-24 órás automatizált parkolásellenőrzési megoldást vezet be az Amerikai Egyesült Államokban partnerével, a denveri székhelyű PRRS (Parking Revenue Recovery Services) céggel együttműködve – írja közleményében a vállalkozás. 

A 2017-ben alapított, budapesti székhelyű Asura Technologies Zrt. mesterséges intelligencián alapuló, új generációs videóanalitikai rendszereket és rendszámfelismerő szoftvert fejleszt közlekedésbiztonsági, járműazonosítási és általános biztonságtechnikai alkalmazásokhoz. 

A magyar vállalkozás és a PRRS egyéves előkészítés után, 2020 eleje óta folyamatosan épít ki a technológia iránt egyre inkább érdeklődő Amerikai Egyesült Államokban olyan parkolókat, amelyeken már az új parkolás-ellenőrzési rendszert alkalmazzák. A jelenlegi pilot fázis lezárultával Denverben október elejétől összesen 10 parkolóban készült el és működik sikeresen az új rendszer.

A tervek szerint hamarosan több tucat újabb parkolóban indul el a kivitelezés azzal a céllal, hogy 2021 tavaszára már legalább 70 helyszínen – többek között Cincinnati-ben, Detroit-ban, Chicago-ban – alkalmazzák a sorompómentes parkolás-ellenőrzési rendszert. A parkolóellenőrzésre és büntetésbehajtásra szakosodott, jelenleg mintegy 400 parkolót kezelő amerikai vállalat, a PRRS kizárólagos együttműködő partnere a fejlesztésekben az Asura Technologies.

„Partnerünkkel egyedülállóan hatékony és úttörő szolgáltatást nyújtunk az Egyesült Államokban, amit a megoldás körüli szakmai érdeklődés is igazol. Célunk, hogy középtávon a szolgáltatást itthon és egész Európában is meghonosítsuk”

– mondta Kiss Gy. Máté, az Asura Technologies ügyvezetője a pilot program lezárásakor.

A magyar cég közreműködésével megvalósuló modell a manuális parkolásellenőrzéssel szemben nemcsak gördülékenyebb, de költséghatékonyabb, pontosabb és átfogóbb alternatívát kínál. Az ilyen parkolási rendszerek kényelmesek az üzemeltető és a vendég számára is, mivel nem igényelnek parkolókártyát vagy emberi interakciót. Kiépítésük minimális eszközigényű, és a személyes ellenőrzéshez képest a napi működés során is jóval költséghatékonyabbak.

A fejlesztés lényege, hogy a be- és kijáratok kamerás figyelésével, rendszám alapján regisztrálja a parkoló autókat, rögzíti a várakozási időt és távozáskor lekérdezi a fizetési státuszt a parkolókhoz rendelt fizetőautomatákból vagy egyéb fizetési megoldásból. Amennyiben nem történt fizetés vagy a kifizetett összeg nem fedi a tényleges tartózkodási időt, a rendszer lekérdezi a jármű tulajdonosának adatait az adott állam jármű-nyilvántartásából és elküldi az automatikusan generált büntetést számára.

Az Asura Technologies ebben a projektben az eseményeket MI alapú videóanalitikával észlelő rendszámfelismerő szoftverét alkalmazza, de több, a parkoláshoz kapcsolódó megoldása is elérhető, mint az automatikus parkolóhely-foglaltság figyelés vagy a mobil rendszámfelismerés alapú utcai parkolás-ellenőrzés – zárul a cég közleménye. 

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP/Ina Fassbender.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria