promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérgező anyag pusztított Kamcsatkánál, a vízi élővilág szinte teljesen kipusztult
Borítókép:  ALEXANDR PIRAGIS / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába hívták fel a figyelmet a helyiek a furcsa jelenségekre az oroszországi Kamcsatka félszigeténél. Alig egy hónap alatt a vízi élővilág 95 százaléka elpusztult.  

A Távol-Keleti orosz régióban először csak a szörfösök figyeltek fel arra, hogy a vízben valami nincsen rendben. Bőrüket és a szemüket is csípte a víz, majd a helyiek panaszkodtak arra, hogy fókák és polipok tetemei lepték el a partot.  

A vizsgálatok azonban túl későn kezdődtek meg, így mire a végére értek a vízi élővilág 95 százaléka elpusztult. A probléma forrása egy, még a szovjet időkből maradt tároló lehet, melyből mérgező anyagok szivároghattak a tengerbe.  

„Csupán alig néhány nagytestű hal, valamint pár rák marad, de ők is nagyon alacsony számban”  

– számoltak be a természetvédők a kamcsatkai kormányzónak. 

A WWF oroszországi szervezete szerint semmiképpen sem olajról van szó, hanem egy átlátszó mérgező anyagról, ami a vízben gyorsan és könnyen oldódik. Olyannyira erős szerről lehet szó, mely képes akár égési sérüléseket is okozni a vízben fürdőzőknek és sportolóknak.  

„A legkézenfekvőbb válasz a szennyezés forrására a Kozelszkij vegyianyag-tároló”  

– mondta kedden egy kutató. 

A tárolóban – melynek nincsen törvényes tulajdonosa – rovarírtókat és egyéb mérgező anyagokat raktároztak a hetvenes évek végén. Az orosz Greenpeace szerint összesen 108 tonna mérgező anyagot tároltak a létesítményben. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás