promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogy néz ki napjainkban a thermopülai csata helyszíne, ahol a híres 300 megállította a perzsákat?
Borítókép:  AFP/Aris Messinis.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Érdekes irányt vett a történelem.

Krisztus előtt 480-ban a bátor 300 és a király, Leónidász a thermopülai szorosnál hosszú időre feltartotta a göröghonra törő perzsa seregeket, akik a hatalmas ellenállás láttán meg is törtek

– így szól a történet, amelyből több film is készült, de a 2006-os alkotás kicsit emlékezetesebb maradt. Mindenesetre nézzetek bele az 1962-es alkotásba is, hogy Hollywood mennyit változott cirka 50 év alatt.

A történészeknek nagyon nehéz dolguk van, és nekünk is nehéz elképzelni, hogy egy szűk folyosó vezetett be Görögországba, és ennek köszönhetően Leónidásznak esélye volt arra, hogy egy masszív sereggel sikeresen feltartóztassa a több tízeszresre rúgó perzsa hadat.

Pedig így történt.

A csata helyszíne azóta megváltozott, mivel az Aszóposz-folyó nagyon feltöltötte a területet, így a csata feltételezett helyszíne ma nem is hasonlít az ókori forrásokban említett szűk, könnyen védhető szorosra. 

Ráadásul ma a területet autópályák és autóutak is szétszabdalják.

A Ranker egy cikkben gyűjtötte össze, hogy néznek ki a legnagyobb csaták helyszínei, a kutatásban a Google Maps volt segítségükre. Ha kíváncsiak vagytok egyéb híres történelmi csaták helyszíneire is, keressétek fel az oldalt.

(24, Ranker)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás