Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Magyar fotós nyert díjat a rangos asztrofotós pályázaton

Magyar fotós nyert díjat a rangos asztrofotós pályázaton

Tech & Tudomány

Magyar fotós nyert díjat a rangos asztrofotós pályázaton

Tech & Tudomány

HZS - 2020.09.12. 09:09

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnökségi tagja, alapítója Schmall Rafael csak kiszökött vendégségben két süti között, és egy olyan képet készített, amellyel díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén.

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnökségi tagja, alapítója Schmall Rafael elképesztő fotóval nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi (Insight Investment Astronomy of the Year 2020) versenyén. A greenwichi királyi múzeum által szervezett megmérettetésen a Zselici Csillagpark munkatársa „az Ember és az Űr” kategóriában vitte el az első helynek járó elismerést. 

A Technológia Börtönében című képe nemcsak fotótechnikai, hanem témaválasztási szempontból is kiemelkedő jelentőségű. Az alkotás karácsony másnapján készült, akkor, amikor a SpaceX Starlink műholdjai rendkívül fényesen vonultak át az égbolton. A csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok kereskedelmi műholdak, amely nagyon gyorsan szaporodnak a Föld körül, s amelyek egyúttal akár el is lehetetlenítik a tudományos kutatásokat.

„A vendégségben kiszöktem két süti között és indítottam a távcsövet egy adott égterületre és közben meglepődve, majd elszörnyedve néztük, ahogy a műholdak szabályosan ellepik a Hattyú csillagkép Albireo kettőscsillagát. Nagyon örülök az elismerésnek, hiszen a világ minden tájáról érkezett több mint nyolcezer képből választotta ki alkotásomat a szakmai zsűri”

– fogalmazott Schmall Rafael kaposvári fotós a sonline-nak.

forrás: diyphotography.net

Nem ez az első elismerése Schmall Rafaelnek, hiszen kapott már elismerést a NASA-tól és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját is.

Borítókép: A kép illusztrációként szolgál. Forrás: LORENZO DI COLA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Legolvasottabb hírek