promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A balkezes emberek tényleg okosabbak?
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudtad, hogy Isaac Newton és Benjamin Franklin is balkezes volt? Na, de balkezes emberek tényleg szemfülesebbek és tehetségesebbek lennének vagy csak kacsa az egész?

Tények a balkezességről.

1. A világ össznépességének mindössze tizenkét százaléka mondhatja el magáról, hogy balkezes. Hollandiában az arányok kicsit magasabbak más ország arányaihoz képest. A nemek közti harcban pedig a férfiak oldalára billen a mérleg nyelve.

2. Negyvenes nők, illetve náluk is idősebb anyák nagyobb valószínűséggel szülnek balkezes csecsemőket.

3. Valamely megmagyarázhatatlan ok miatt a balkezesek körében nagyobb a hajlam az olyan betegségek kialakulására, mint az allergiás megbetegedések és a migrénes fejfájások, de a mentális zavarok is nagyobb eséllyel jelentkezhetnek. Ráadásul az alkoholfüggőség kialakulásának is nagyobb a valószínűsége. Az ízületi és mozgásszervi megbetegedések kapcsán azonban a jobbkezesek viszik a prímet.

4. A kutatások szerint azonban az autista emberek jellemzően balkezesek.

5. A balkezes emberek inkább a jobb agyféltekét mozgósítják a napi rutinok elvégzése, illetve a problémákkal való szembenézés során. Általában tombol bennük a kreativitás és nagyon sikeresek lehetnek, ha valamelyik művészeti irányt választják életcélul. A sportok közül kedvez a balkezeseknek a tenisz, az úszás, a baseball, és a boksz is.

6. Általánosságban elmondható, hogy a balkezes emberek könnyebben dühbe gurulnak és könnyebben felhúzzák magukat apróságokon.

7. Az iskolában a kezdetek kezdetén nehezebben teljesítenek és a pubertás kort is később érik el jobb kezes társaikhoz viszonyítva. Valamit azonban mégis tudhatnak a balkezesek, mert a balkezes egyetemi diplomások csaknem 26 százaléka jóval gazdagabb, mint a jobbkezes társaik.

8. A balkezesség ráadásul örökletes is. Kiváló példa erre a Brit Királyi Család, ahol az anyakirálynő, II. Erzsébet királynő, Charles herceg és William herceg mind balkezes.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás