promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Találtak egy halat, amely fényt köp ki a száján, miközben eszik – videó
Borítókép:  Thisiscolossal.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mégis miért történik mindez?

A természet mindig tartogat újabb és újabb meglepetéseket. Itt egy csalafinta halacska, aki olyan fényjátékot csinál, mintha tűzijátékot köpne a szájából és közben jól is lakik.

Legalábbis első ránézésre ezt gondolhatnánk, de mi történik valójában?

Érdemes tisztázni a biolumineszcencia fogalmát. A biolumineszcencia annyit jelent, hogy valamely élő organizmusban egy kémiai reakció lezajlása fény kibocsátással jár.

A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe lehet. Például egy naiv és kíváncsi prédaállat csalogatása, vagy ellenkezőleg egy ragadozó távoltartása is lehet a cél. Egyesek pedig párkeresési célzattal vetik be ezt a szuperképességet. 

Mi történik a bíboros hal esetében?

Ezeknek a halaknak ritkán ugyan, de az étlapján szerepelnek az ostracodák, vagyis az aprócska kagylósrákok is – a planktonok mellett. Mikor a bíboros hal megpróbálja elfogyasztani a védtelennek tűnő ízeltlábút, akkor az védekezésbe lendül.

A riadt préda őrült életmentő üzemmódba kapcsol és szervezete elkezd termelni egy speciális anyagot, egy oxidatív enzimet. Ennek az enzimnek a segítségével indul be a fényjáték. 

És mit lép erre a hal?

Természetesen kiköpi a leleményes ebédjelöltjét, mivel a szájában felizzó fény a nagyobb ragadozókat vészjóslóan a közelbe csábítja.

Még szerencse, hogy ki tudja köpni és nem világító pocakkal kénytelen menedéket keresni az éhesebbnél éhesebb szájak elől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás