Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az ősemberek már 200 ezer éve is tudtak kényelmes ágyat vetni

Az ősemberek már 200 ezer éve is tudtak kényelmes ágyat vetni

Tech & Tudomány

Az ősemberek már 200 ezer éve is tudtak kényelmes ágyat vetni

Tech & Tudomány

HZS 20:20

Dél-afrikai kutatók régészeti helyszínen felfedezett megkövesedett fűcsomómaradványokból megállapították, hogy az ősemberek már 200 ezer éve is tudtak kényelmes, kártevőmentes ágyat vetni.

A kutatók ezt a dél-afrikai Border-barlangban talált, megkövesedett panikoid típusú fűcsomókból állapították meg, amelyek a kormeghatározás szerint majd 200 ezer évesek lehetnek. Érdeksség, hogy növények viszonylag ritkán maradnak fenn megkövesedett állapotban. Mint az MTI cikkre rámutat,

a Border-barlangbeli ősök hamurétegekre terítették rá a fűcsomókat, mivel a hamu megóvta őket a különféle kártevő bogaraktól, poloskáktól. A rovarok ugyanis nem tudtak keresztülférkőzni a hamun, mert az kiszárította őket és sem lélegezni, sem csípni nem tudtak tőle.

Az is kiderült, az ősemberek tudatosan tisztították meg a barlangot és hálóhelyüket a lehetséges kártevőktől. A hamu rétegeiben a barlangban eltüzelt fák maradványait is felfedezték.

„A tűz birtoklása fontos technológiai alapot jelentett. A hamu és a gyógynövények rovarok elűzésére való használata azonban már azt mutatja, hogy rendelkeztek valamiféle farmakológiai tudással is” 

– mondta Lyn Wadley, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem régészprofesszora.

Ugyan a barlang lakói vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, a tűz és a hamu segítségével tisztán tartották táboraikat, így lehetővé vált, hogy hogy hosszabb időt tölthessenek a barlangban. Miután felégették a régi ágyukat, friss fűcsomókkal vetették meg újból.

„Mindehhez szükség volt tervezésre, technológiai ismeretekre és a növények ismeretére is. A Border-barlangban elégetett kámforfa maradványait is megtaláltuk, lehet, hogy a gyógynövény füstjét használták a repülő rovarok elűzésére”

– vélte a professzor.

Borítókép: ELIANO IMPERATO / CONTROLUCE / CONTROLUCE VIA AFP