promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ősemberek már 200 ezer éve is tudtak kényelmes ágyat vetni
Borítókép:  ELIANO IMPERATO / CONTROLUCE / CONTROLUCE VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dél-afrikai kutatók régészeti helyszínen felfedezett megkövesedett fűcsomómaradványokból megállapították, hogy az ősemberek már 200 ezer éve is tudtak kényelmes, kártevőmentes ágyat vetni.

A kutatók ezt a dél-afrikai Border-barlangban talált, megkövesedett panikoid típusú fűcsomókból állapították meg, amelyek a kormeghatározás szerint majd 200 ezer évesek lehetnek. Érdeksség, hogy növények viszonylag ritkán maradnak fenn megkövesedett állapotban. Mint az MTI cikkre rámutat,

a Border-barlangbeli ősök hamurétegekre terítették rá a fűcsomókat, mivel a hamu megóvta őket a különféle kártevő bogaraktól, poloskáktól. A rovarok ugyanis nem tudtak keresztülférkőzni a hamun, mert az kiszárította őket és sem lélegezni, sem csípni nem tudtak tőle.

Az is kiderült, az ősemberek tudatosan tisztították meg a barlangot és hálóhelyüket a lehetséges kártevőktől. A hamu rétegeiben a barlangban eltüzelt fák maradványait is felfedezték.

„A tűz birtoklása fontos technológiai alapot jelentett. A hamu és a gyógynövények rovarok elűzésére való használata azonban már azt mutatja, hogy rendelkeztek valamiféle farmakológiai tudással is” 

– mondta Lyn Wadley, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem régészprofesszora.

Ugyan a barlang lakói vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, a tűz és a hamu segítségével tisztán tartották táboraikat, így lehetővé vált, hogy hogy hosszabb időt tölthessenek a barlangban. Miután felégették a régi ágyukat, friss fűcsomókkal vetették meg újból.

„Mindehhez szükség volt tervezésre, technológiai ismeretekre és a növények ismeretére is. A Border-barlangban elégetett kámforfa maradványait is megtaláltuk, lehet, hogy a gyógynövény füstjét használták a repülő rovarok elűzésére”

– vélte a professzor.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás