Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Te döntheted el, hogy mi legyen a neve a Fővárosi Állatkert orángután bébijének

Te döntheted el, hogy mi legyen a neve a Fővárosi Állatkert orángután bébijének

Tech & Tudomány

Te döntheted el, hogy mi legyen a neve a Fővárosi Állatkert orángután bébijének

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 11:11

Nevet keres a Fővárosi Állat- és Növénykert az augusztus 5-én hajnalban született orangután bébinek, akiről azóta már az is kiderült, hogy kisfiú. Az intézmény honlapján meghirdetett szavazáson három név közül lehet választani, a voksokat kedd éjfélig várják. A kicsit egy kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja.

Kedd éjfélig lehet szavazni a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján a nemrég született orangután bébi nevére. A legifjabb budapesti orangután augusztus 5-én hajnalban jött a világra, és azóta már az is kiderült, hogy kisfiú. Arra, hogy mi legyen a neve, számos ötletet, javaslatot kapott a városligeti intézmény, ezek közül az előzsűrizés után hármat választottak ki, és ezeket bocsátotta szavazásra az Állatkert. A szóban forgó nevek:

  • Huba;
  • Móric;
  • Wulan.

A fentiek közül az első kettő aligha szorul magyarázatra. A Wulan indonéz eredetű név, amely a Holdra, illetve a hónapokra, holdhónapra utal.

Szavazni az Állatkert hivatalos honlapján lehet (https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/itt-lehet-szavazni-az-orangutan-kisfiu-nevere). A voksokat kedd éjfélig várják, az eredményt pedig szerdán teszi majd közzé a Budapesti Állatkert.

A másfél hetes orangután bébit az első napokban a gondozókon és az állatorvosokon kívül senki nem láthatta. Mostanra viszont már megnyitották az Emberszabású Majmok Házának nézőterét (bár a nézőtéren elővigyázatosságból egy kordont állítottak fel), ráadásul Lia, az anyaállat a kölyökkel együtt a kifutóra is ki szokott menni, így egy kis szerencsével akár már az orang gyereket is láthatja a nagyközönség. Ezt azonban most még nem tudják garantálni, hiszen az anyukájába csimpaszkodó gyerek hol jobban, hol kevésbé látszik, attól függően, hogy az anya mit csinál, merre jár és milyen testhelyzetet vesz fel éppen.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánok tartásával, és az elmúlt három évtizedben rendszeresen szaporodtak is ezek az állatok. A mostani kicsi anyjának, a tizenkilenc esztendős, 2013 óta Budapesten élő Liának is volt már egy gyereke 2014 legvégén, aki azóta csíntalan ötévessé cseperedett, és most igencsak csodálkozik azon, hogy anyukája figyelmének nagy részét nem neki, hanem a kistestvérének szenteli.

A szumátrai orangutánok kritikusan veszélyeztetett állatok, így állatkerti szaporításuk komoly természetvédelmi jelentőséggel is bír. A velük foglalkozó állatkertek szakmai közösségében nemzetközi törzskönyvet vezetnek róluk, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége pedig tenyészprogramot tart fenn az orangutánok természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolása érdekében. Ebben a programban vesz részt a Budapesti Állatkert is, ahol a most született kicsivel együtt összesen hét orangután lakik: közülük négy budapesti születésű.

Borítókép: ZooBudapest