promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a rettegett T-rex unokatestvérét, ami egy új dinoszauruszfaj
Borítókép:  BBC
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új dinoszauruszfajt, a theropodák egy új faját fedezték fel az Angliától délre fekvő Wight-szigeten, ami a T-rex unokatestvére.

A Southamptoni Egyetem kutatói a Vectaerovenator inopinatus nevet adták a fajnak, amely 115 millió éve a kréta időszakban élt, és a becslések szerint mintegy négy méter hosszú lehetett.

A Vectaerovenator négy csontját tavaly találták meg egy tengerparti üdülőhely strandján fosszíliavadászok. Neve azokra a légzsákokra utal, amelyeket a csontjaiban találtak. Ezek a légzsákok, amelyek megtalálhatók a mai madarakban is, a tüdő kiterjesztései, amelyek segítették az állat légzőszervrendszerét hatékonyan működni, miközben könnyebbé tették csontozatukat.

Robin Ward kutató elmondta: rögtön arra gondolt, hogy valami különlegeset találtak, és magukkal vitték a fosszíliákat a szigeten lévő dinoszaurusz múzeumba. Az ottani szakemberek is azonnal tudták, hogy valami ritkaságról van szó, és kérték, adományozzák a múzeumnak, hogy alapos vizsgálatnak vethessék alá őket.

„Meghökkentünk, amikor láttuk, milyen üregesek az állat csontjai. Csontvázának részei igen törékenyek lehettek”

hangsúlyozta Chris Barker, a dinoszauruszfajról készített tanulmány vezetője.

A paleontológusok úgy vélik: valószínű, hogy a Vectaerovenator északra élt attól a helytől, ahol a csontjait megtalálták, tetemét a közeli sekély tengerbe mosta a víz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás