Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiderült, hogy melyik érzékszervünk bírja legtovább a halálunkig

Kiderült, hogy melyik érzékszervünk bírja legtovább a halálunkig

Tech & Tudomány

Kiderült, hogy melyik érzékszervünk bírja legtovább a halálunkig

Tech & Tudomány

Baranyecz János 07:07

Egy kanadai kutatás végre választ adott az ősi kérdésre, és bebizonyosodott, hogy melyik érzékszervünk tart ki velünk az utolsó pillanatig.

Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy az élet végső momentumaiban mi történik, hiszen a világunktól való búcsú mindig nehéz és rejtélyekkel teli. Rengeteg kérdést vet fel a dolog, és a legtöbbre még mindig nem kaptunk választ, hiszen nem egyszerű adatot gyűjteni a témában. Most viszont egy kutatásnak köszönhetően kiderült valami fontos, ami sok mindent megváltoztathat.

Úgy tűnik, hogy életünk végén a hallásunk az, ami a végsőkig kitart mellettünk, ezek alapján pedig tényleg van értelme minden kedves szónak a halálos ágy mellett.

A 24 írja, hogy EEG-t, vagyis elektroenkefalográfiát használtak annak érdekében, hogy világossá váljon a válasz. A vizsgálat folyamán haldokló, illetve egészséges fókuszcsoportot is alkalmaztak, akiknek ritkán módosuló, ismétlődő hangokat játszottak le, és a jelek alapján mindannyian érzékelték a hirtelen változásokat.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy az agy fel is tudja dolgozni a hallottakat, de a gyakorlat azt mutatja, többek között az ápolók véleménye alapján, hogy megnyugtatja a betegeket egy szerettük hangja, mivel valószínűleg ugyan nem tudják, de mégis érzik azt, hogy nincsenek egyedül.

Borítókép: Illusztráció / Photo by Javier Matheu on Unsplash