promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért baj, ha nem alszol eleget?
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy jó alvás nagyon sok mindenre jó gyógymód.

Egy kutatási eredmény szerint a felnőttek nagyjából 33-45 százaléka túl keveset alszik, illetve nem megfelelő minőségben hajtja álomra a fejét. Rossz hír, hogy a nem megfelelő alvás hosszú távon jelentősen befolyásolhatja egészségünket, közérzetünket, és még sok minden mást is.

Nem szabad elfelejteni,

hogy az alvás elsődleges funkciója a szervezet újratöltése.

A mély alvás első néhány órácskájában a test mindent megtesz azért, hogy másnap kirobbanó formában, friss energiákkal kezdjük a napot.

Mi van akkor, ha mindez nem úgy történik, ahogy a nagy könyvben meg van írva?

Például a járművezetés alváshiányos állapotban ugyanolyan veszélyes lehet, mint az alkohol hatása alatt történő vezetés, mivel a reakcióidő, a megítélés és a látás hatásfoka mind-mind romlik, illetve csökken. A Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatósága becslése szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 1500 halálos kimenetelű közúti baleset oka a fáradtság.

A mélyrehatóbb kutatások rámutattak arra, hogy közvetlen kapcsolat van az alvás és a memória között.

Meg kell adnunk a módját az alvásnak ahhoz, hogy rövid távú memóriánkat hosszú távú memóriává alakítsuk, máskülönben a káosz és a szétszórtság fog eluralkodni életünkön.

Amennyiben valaki rendszeresen, akár éveken át keveset alszik, egészségügyi problémákkal is számolnia kell. Benne van a pakliban például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a különböző szívbetegségek kialakulásának lehetősége is.

Ne felejtsük el, hogy aki nem alszik eleget, az a nemi életét sem kíméli, mivel csökken a libidó, s kevésbé vágyik a szexre.

A kialvatlanság érzelmi állapotunkra is kihat. Ha valaki nem alszik eleget, ne lepődjön meg a negatív hangulatváltozásain, pesszimizmusán, illetve a motiválatlanságán sem, esetleg azon sem, ha a depresszió kopogtat az ajtaján. 

Szélsőségesebb esetben irracionális reakciókhoz és agresszív viselkedéshez is vezethet a fáradtság.  

Persze egy kiadós alvással zöld utat adhatnánk testi és lelki békénknek.

(forrás: Deakin, Webmd)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás