promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te is utálod a hétfőt? Elmondjuk, hogy miért ez a leggyűlöltebb nap
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utálod a hétfőt? Ezzel nem vagy egyedül. Mutatjuk, hogy mi áll az indulataid mögött és azt is, hogyan tehetsz ellene.

Hétköznap dübörög a munka? Korán kelsz és későn fekszel? A kiesett alvásidőt a hétvégén igyekszel pótolni?

Mindenre igen a válaszod? Akkor van egy rossz hírünk.

Pár pontban a hétfő utálatáról.

1. Sajnos attól, hogy szombaton és vasárnap sokáig lustálkodsz, még nem leszel kipihentebb, és a szervezeted alváshiányát sem korigálhatod ilyen módon.

A tudósok szerint ez az extra durmolás csak fáradtabbá tesz a hét elején, már negyvenöt perc extra szundi is képes összezavarni a test biológiai óráját. Majd újra kezdődik a hét, ismét egy újabb hétfő, kelhetsz megint korán.

Lehet ideje lenne rendszert vinni az életedbe, és ha mindezt az alvás ütemezésével kezded, sokkal könyebben ugrod meg majd az akadályokat, pláne akkor, ha a hétfőről van szó.

2. Tudtad, hogy két nap alatt képes az ember elszokni a munkatársai társaságától? Így nem csoda, hogy hétfőn idegenkedve szaglásszuk körbe a terepet, mielőtt újra komfortosan éreznénk magunkat a placcon. Ez a tulajdonság még a barlanglakó őseinktől maradt ránk. Ám ezt nagyon könnyen orvosolhatjuk. Nem kell túlzásokba esni, de azért érdemes jó viszonyt ápolni a kollégákkal.

A pletykálkodástól se feltétlenül óckodjunk, hiszen a laza fecsegések által erősíthetjük helyünket a csapatban.

3. Sokan a hétfőt hidegzuhanyként élik meg. Ez azért van, mivel vasárnap még önfeledten élvezik a jól megérdemelt szabadidőt, ezzel szemben a hét első napján bizony kőkeményen bekopogtatnak a kötelességek.

Mivel túl nagy a kontraszt a két nap között, ezért sokkal több negatív érzelem társul a hétfőhöz és az emberek emlékezetébe nagy általánosságban a hét legrosszabb napjaként marad meg.

Pedig lehet, hogy kedden vagy csütörtökön sokkal több stressz éri a szervezetet, de egy kis pozitív hozzáállással itt is lehet pozitívabb irányba billenteni a mérleg nyelvét.

4. Hétvégén a többség hajlamos túlzásba vinni bizonyos dolgokat, például túlenni magát, hajnalig bulizni, többet inni a kelleténél, és még sorolhatnánk. A negatív lavina azonban csupán hétfőn csapja arcon az embert fizikailag. Egy tanulmány szerint például egy átlagos nő a hétfői nap alkalmával érzi magát a legkevésbé vonzónak.

Lehet néha nem ártana behúzni a kéziféket?

5. Sokatmondó és érdekes statisztikai adat, hogy hétfőnként sokkal többen esnek áldozatául a szívrohamnak vagy egy agyvérzésnek. Ezen a rettegett napon sokaknak a vérnyomása is magasabb a megszokottnál. Egy betegség kialakulásának is magasabb a rizikófaktora. Hétfőn kevésbé vagyunk boldogok, ráadásul kevésbé vagyunk egészségesek is.

Ez elég nyomós érv amellett, hogy a változás útjára lépjünk.

6. Lehet nem is a hétfővel van a baj, hanem a munkahellyel?

Egy közvéleménykutatás szerint legalább az emberek hetven százaléka nem érzi jól magát a munkakörében vagy a munkahelyén valamilyen okból kifolyólag. A depresszió és a szorongás már vasárnap este bekopogtathatnak, ami egy kevésbé produktív hétfőhöz vezethet. Lehet, itt az idő más állás után nézni? Ha így van, nem érdemes sokáig halasztani a dolgot, mert azzal csak gyarapítjuk a katasztrofális hétfők számát.

(Forrás: Mentalfloss)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás