promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodálatos, de érthetetlen: miért lett rózsaszín a hó az Alpokban?
Borítókép:  The Guardian
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják. Mi tagadás, lenyűgöző, nem mindennapi látvány.

A gleccserek felszínének rózsaszín hava algák számlájára írható, Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

„Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban”

– magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ezáltal több napfényt nyel el, és felgyorsul az olvadás. Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

„Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez”

– tette hozzá Di Mauro.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás