promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Helikopterrajzot találtak egy több ezer éves hieroglifán?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lázban ég a tudomány.

I. Széthi ünnepi templomát még a Krisztus előtt 1300 körül építették Abüdoszban, a templom egyik leghíresebb alkotása sokáig a királylista volt, amelyen az ókori Egyiptom uralkodóit sorolják fel. 76 fáraó neve, Krisztus előtt 2955-től kezdve. 

A templom hieroglifái között furcsa szimbólumok bukkantak elő, egyesek helikoptert és tengeralattjárót látnak a rajzokban, és ezzel a lendülettel már tovább is fűzik a sztorit. Eszerint az egyiptomiak egy fejlett földönkívüli civilizációval álltak kapcsolatban, amely segítette őket az évszázadok során.

Lehet, hogy ez az igazság, de nézzük komplexebben a kérdést.

A szakértők hosszas vizsgálatokat végeztek, és megállapították, hogy a hieroglifákat kozmetikázták az évek alatt (főleg akkor, amikor új uralkodó foglalta el a trónt), és az eredeti feliratot kicsit átírták. Így nem is meglepő, hogy egy ilyen furcsa jelkép kerekedett ki a többi jel közül az évek alatt.

Inkább véletlenről van szó, mint szupermodern járgányok ábrázolásáról.

Ráadásul az emberi agy működése is szerepet játszik abban, hogy így értelmezzük ezeket a jeleket. Hasonló dolog ez, minthogy felhőkben vagy egyszerű palacsintákban arcokat látunk. Ez a pareidolia, amelyről már egy korábbi cikkünkben bővebben is írtunk.

(via Atlas Obscura)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás