promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus: több mint hatvan percben a Nap elmúlt évtizede – videó
Borítókép:  a NASA által kiadott pillanatkép. Forrás: AFP.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Nap elmúlt egy évtizedéről.

A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) immár több mint tíz éve figyeli folyamatosan a Naprendszer központi csillagját

– olvasható a NASA honlapján.

Az SDO eddig 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról, csaknem 20 millió gigabyte-nyi adatot összegyűjtve az elmúlt egy évtizedben. Ezek az információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak Naprendszerre gyakorolt hatásaira vonatkozóan.

Műszerei révén az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról. Csak a légköri képalkotó műszeregyüttese (AIA) 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszon. A tíz évet tömörítő 61 perces videóhoz csak egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel.

A videóban látszanak a 11 évig tartó napciklus során megfigyelhető naptevékenységi jelenségek, valamint olyan jelentős események, mint a bolygóáthaladások és a kitörések.

A videó aláfestő zenéjét, amely a Solar Observer címet kapta, Lars Leonhard német zenész komponálta.

Noha az SDO egy pillanatra sem tévesztette szem elől a Napot, mégis vannak pillanatok, amelyeket elszalasztott, például amikor a Föld vagy a Hold rövid időre kitakarták a műholdat.

Az SDO misszió várhatóan 2030-ig folytatja a Nap megfigyelését – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás