Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Japánban találtak rá a világ legkisebb dinoszaurusztojására

Japánban találtak rá a világ legkisebb dinoszaurusztojására

Tech & Tudomány

Japánban találtak rá a világ legkisebb dinoszaurusztojására

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin - 2020.06.24. 21:01

A világ legkisebb dinoszaurusztojását találták meg Japán nyugati részén, a fosszília mindössze 4,5 centiméterszer két centiméteres.

A tojás több mint 100 millió éves lehet és a korakréta földtörténeti időszakból származó kőzetrétegben találták Hjogo tartomány Tamba településénél. Súlya egykoron tíz gramm lehetett.

A Cukuba Egyetem és a hjogói Természeti és Emberi Tevékenység Múzeuma kutatói vizsgálták meg a megkövesedett leletet, akik úgy vélik, hogy egy kicsi, nem repülő theropodáé lehet a tojás.

„A kicsiny dinoszauruszoktól alig maradt hátra csontvázmaradvány szemben a nagytestűekkel, mint a T-rex, amely szintén a hüllőmedencéjű dinoszauruszok két lábon járó csoportjába tartozó theropoda volt”

– mondta Tanaka Kohei, a Cukuba Egyetem kutatója, aki reményét fejezte ki, hogy a felfedezés segíti megvilágítani, hogy miként szaporodtak a kistestű dinoszauruszok.

A tudósok által vizsgált kőzetréteg 110 millió éves. Benne négy tojásfosszíliát és mintegy 1300 tojáshéjdarabot találtak. A legkisebb tojáslelet Himeoolithus murakamii nevet kapta. A kutatók szerint a leletek azt mutatják, hogy a különféle kistestű dinoszauruszok együtt költöttek a térségben, amelyet a korakréta időszakból származó dinoszaurusz tojásfosszíliák egyik leggazdagabb lelőhelynek tartják.

Dinoszaurosztojás-fosszíliákat találtak már máshol is, például Spanyolországban vagy Mongóliában, de többségük 5-7 centiméter hosszú volt és mintegy 30 gramm súlyú.

Borítókép: Britannica