promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hirtelen összeesett és megfulladt több százezer állat az éghajlatváltozás miatt
Borítókép:  Reddit.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

2015-ben egy váratlan, és egyben tragikus esemény történt.

Kinézetük alapján feltételezhetnénk, hogy a szajga nem is evilág teremtmény. Így voltak ezzel a tudósok is, akik sokáig nem tudták besorolni őket egyetlen rendbe sem, épp ezért Darwin egyik legkülönlegesebb állatának is hívják.

Veszélyeztetett faj.

Sajnos az orvvadászat évtizedeken át hatalmas pusztítást végzett a szajga populáció között. Ez főként a Szovjetunió felbomlása utáni időszakra igaz, ugyanis akkor hirtelen mindenki elkezdett rájuk vadászni a húsukért és a szarvukért.

A hetvenes években még körülbelül egymillió szajga élt a bozótosokban. 2001-ben viszont már kritikusan veszélyeztetett fajként jegyzi a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája. Hatalmas, már-már globális szintű összefogás kellett eme csodálatos lény életben tartása érdekében. 

Aztán jött a tragédia.

Egy igazán rendkívüli és váratlan esemény bontakozott ki 2015 májusában, amikor két hét alatt több százezer példány vesztette életét, tetemekkel beborítva a félig sivatagos tájat.

Ráadásul az eset nagyon látványos volt. 

Ugyanis tavasszal a szajga mamák nagy csoportokba rendeződnek, hogy minden évben, mire a kopár sztyeppéken a legdúsabb a fű, akkor hozzák világra kicsinyeiket, így biztosítva a jobb életfeltételeket. A nőstények számára ez már alapból egy hatalmas stresszadag, így fogékonyabbak a különböző betegségekre. 2015-ben azonban valami más is történt. Szomorú, de a legtöbb borjú pár órán belül, a születés után elpusztult.

A sorscsapás oka az állatok légzőrendszerében természetesen előforduló baktériumok kiváltotta fertőzés volt. Nehéz megmondani azonban, hogy ezek a korábbiakban ártalmatlan baktériumok miért váltak ilyen végzetessé pont akkor. A tudósok legújabb elmélete szerint az éghajlatváltozás lehet a hunyó.

Ebben az évben ugyanis rendkívül magas volt a hőmérséklet és a páratartalom, ez pedig valószínűleg beindíthatta a végzetes folyamatot a szajgák szervezetében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás