promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is láthattuk az égen a Crew Dragon űrhajóját
Borítókép:  Bill INGALLS / NASA / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közben már sikeresen összekapcsolódott a SpaceX űrhajója és a Nemzetközi Űrállomás.

Szombaton, helyi idő szerint 21 óra 22 perckor történelmet írt a SpaceX és a NASA: kilenc év után először indultak amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra. Elon Musk és a csapat nem bízta a véletlenre a dolgot, és két veterán róka ülhetett az eszközben, akik bármilyen bajból ki tudták volna vágni magukat. Robert Behnken 49, míg Douglas Hurley már 53 éves.

Hála égnek semmilyen probléma nem volt, és a start rendben zajlott. A fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tartott a Nemzetközi Űrállomás felé. A dokkolás ma 16 óra 30 perckor meg is történt.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indít űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök és persze Elon Musk, a SpaceX elnök-vezérigazgatója is.

"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben"

- jelentette ki az amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében.

Közben láthatunk egy zseniális felvételt, amit az MTI egyik fotósa, Komka Péter készített. A felhős idő ellenére lencsevégre tudta kapni a Crew Dragon űrhajóját az égen Salgótarján Somoskő településrészéről fotózva. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen az űrhajó mozgása halvány szakaszként látható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás