promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő látvány: a föld mágneses terét használja a róka, hogy kiszimatolja áldozatát – videó
Borítókép:  Pinterest.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vuk lazán leszámolt a sima bőrűvel a mesében, de valóban olyan rafináltak a rókák? Most lerántjuk a leplet a ravaszdik titkairól.

A rókák az Antarktiszt leszámítva mindenhol megvetették a lábukat a Földön. Az erdő biztonságából gyakran kimerészkednek az ember lakta területekre egy kis portyázásra, hogy csípjenek valami foguk alá valót a jó világból, a házi szárnyasok nagy bánatára.

A rókák ugyan a kutyákkal állnak közelebbi rokonságban, mégis számos macskaszerű képességgel rendelkeznek. A rókák a lábujjaikon sétálnak, ami elegáns, macskaszerű mozgást kölcsönöz nekik. Vadászstílusuk is a macskák praktikájából merít, türelmesen figyelik a zsákmányt, várva a megfelelő pillanatra, hogy lecsapjanak áldozatukra. De még tovább mélyedve a hasonlóságokban, a szürke rókák karmaik segítségével például még fára mászni is képesek. 

Minden róka kiváló vadász. Olyanok akár egy irányított rakéta,

hiszen képesek a föld mágneses mezőjét érzékelni, és az így kapott információkat kamatoztatják a préda elejtésében, akinek így vajmi kevés esélye van ellenfelével szemben. Sikerüket nagyban tetézi a családi összetartás is, mivel kitűnő szülők és féltve óvják kölykeiket.

Egyszer Angliában egy róka kölyköt két hétre huzalcsapdába ejtettek, de életben maradt, mivel édesanyja minden nap élelmet vitt neki.

A róka azonfelül, hogy agyafúrt, valójában rendkívül kíváncsi és barátságos is.

Szívesen játszanak egymással, de még titokban házi kedvencünkkel, kutyánkkal vagy macskánkkal is képesek önfeledt mókába bocsátkozni, ha alkalmuk nyílik rá. Imádják a labdákat. Még az is lehet, hogy egy-egy udvaron felejtett játék rejtélyes eltűnése mögött is ők állnak.

Az 1960-as években Dmitrij Beljajev nevű szovjet genetikus kitartó munkája révén megszülettek az első házasított rókák. Körülbelül 9000 dollárért lehet vásárolni kedvtelésből tartott rókát. Állítólag kíváncsi és játékos kedvűek, bár hajlamosak ásni a kertben, a gazdi legnagyobb bosszúságára, de legalább biztos nem lép meg a szerencsétlen tyúkokkal.

A viccet félretéve a kedvencként tartott rókák csodálatos barátok, íme egy videó ezen állítás megkérdőjelezhetetlenségéről.

(via Mentalfloss)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás