promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg csak méretbeli különbség van a pónik és a lovak között?
Borítókép:  LangweileDich.net
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vékony jégen táncolunk, mikor a lovak és a pónik közti határokat feszegetjük. Most kigubancoljuk ezeket a parányi különbségeket, hogy tiszta vizet öntsünk a poharatokba.

Nem a méret a lényeg, de a pónik és a lovak esetében ez az állítás nem állja meg a helyét. Ezeknek az állatoknak marmagasság kérdésében a hagyományos mértékegység a marok. Egy marok körülbelül 10 centiméter. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a lovak mindig 14,2 maroknál magasabbak, még a pónik ennél a számnál mindig kisebbek.

De a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

A magassága mindig meghatározza a besorolást patás barátunk esetében, teljesen figyelmen kívül hagyva fajtájukat vagy a sztereotípiáktól elvakult hozzállásunkat. Legalábbis ez a hivatalos álláspont, ám itt szól közbe az emberi tényező. Például az arab lovak esetében, a standard magasságon kívül, gyakran előfordul, hogy egy-egy példány alul marad a 14,2-es marok értékénél, még sem pónizza le őket senki. 

A legnagyobb zavart a miniatűr lovak okozhatják, hiszen ők aztán tényleg parányi teremtmények, és még csak meg sem közelítik a mértékadó határmagasságot, mégis mindenki lónak titulálja őket, nem pedig póniknak. Ez azért van, mert az adott fajta testfelépítése befolyásolhatja azt is, hogy valamit lónak vagy póninak tekintünk-e.

A minilovakat alapvetően úgy „tervezték”, hogy a lovakra hasonlítsanak, csak drasztikusan kisebbek legyenek, mintha az evolúció zsugorította volna őket össze.

A pónik és a lovak kérdésében nem csupán látszatbeli, de viselkedésbeli különbségek is kiütköznek. A pónik gyakran sztoikusabbak és intelligensebbek is, ám egyes példányok rendkívül hevesek és temperamentumosak is lehetnek. A pónik nagy munkakerülő hírében állnak, ha tehetik, inkább jókedvű legelészéssel múlatják az időt. Ezzel szemben a lovak csendesebbek. 

A pónik méretüktől függetlenül keményebbek, mint a lovak, és nagyobb hőmérsékleti ingadozásoknak is ellenállnak.

Kemény fából faragták őket, a csontozatuk is erősebb.

Plusz érdekesség, hogy a pónik fülei általában kisebbek, mint a lovaké, de aggodalomra semmi ok, mind a lovak, mind a pónik kitűnő hallásnak örvendenek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás