promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent, ha alacsonyan szállnak a madarak?
Borítókép:  George Hodan
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha ilyet látsz, nagy esély van arra, hogy szükséged lesz kabátra. Legyél te is időjós, és vonj le következtetéseket az állatok vislekedéséből. Itt az első lecke.

A népi megfigyelés igenis jó kiindulópont tud lenni némely helyzetben, ha például alacsonyan szállnak a fecskék, az azt jelentheti, hogy eső várható, bár ezt a fecskék nem tudják, csak a rovarokat szeretnék bezsebelni. A rovarok szárnyai ugyanis ilyenkor a nedvesség hatására elnehezednek, így pedig nem képesek a magasba röppenni,

a fecskéknek így le kell ereszkedniük hozzájuk, és ezért röpülnek ilyen mélyen, ha esőre áll az idő.

De a békák is nagyon jó időjósok lehetnek egynémely esetben. Például a leveli béka, ha este nagy lármával kuruttyol, akkor valószínűleg tartós száraz idő várható, ha viszont egy tavaszi este nagyon csendben vannak, reggel fagy is lehet.

Ráadásul elődeink olyat is csináltak, hogy otthonra befogták a békákat egy üvegbe és figyelték, hogy viselkednek este, így következtethettek a következő nap időjárására, ez rurális vidékeken létfontosságú volt, ahol a megélhetésük minden nap ki volt téve az időjárás kénye-kedvének.

Ezek a népi megfigyeléseken alapul például a medvék esete az árnyékkal is, ezek szerint,

ha február másodikán a szőrös állat meglátja az árnyékát és megijed, sokáig tart még a tél.

De az állatok időjárásjósló képességeire a kínai kutatók is felfigyeltek. Az olyan térségekben vizsgálták a viselkedésüket, ahol sok a földrengés, és ha közelít a mocorgás, az állatok már napokkal előtte szinte megbolondulnak, és elkezdenek furcsán viselkedni, tehát előre jelzik, ha mocorog a Föld belseje. A kutatások szerint a rengéshullámokat érzékelik ilyenkor – írja a Bors.

Ide kattintva olvashattok bővebben is arról, hogy melyik állat viselkedése, mit jelez előre.

Mindennap csodák, kedves történetek. Cuki balesetek, amelyek előfordulnak a természetben. Csatlakozz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás