promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
35 ezer hangyát eszik meg egy nap alatt az állatvilág porszívója – videó
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hangyászokat cefetül különös dizájnnal álmodta meg a természet. A bozontos faroktól a szokatlanul hosszú fejig nem mindennapi látványt nyújtanak. Nincs ez másképp a szokásikkal sem.

Legismertebb képviselőjük a sörényes hangyász, aki egy falánk, talpig zabálnivaló, ám fogatlan behemót. 

Az elnevezésüket fő táplálékforrásukból kapták. Egy nap alatt akár 35 ezer darab hangyát, illetve termeszt is képesek felcuppantani ragacsos nyelvükkel. A nyelvük az ő csodafegyverük, akár két láb hosszú is lehet. Állandóan ragacsos, miközben apró hátrafelé néző tüskék sokasága borítja.

A csodafegyverükre nagyon vigyázniuk kell, mivel rendkívül érzékeny. Egy hangyász körülbelül 40 másodpernyi ideig porszívózgat egy termeszvárból, aztán fogja magát, és továbbáll a következőre. A rovarok ennyi idő alatt még csak nem is tudnak ellentámadásba lendülni. Így az akció egy hirtelen lerohanással ér fel.

Az első két mancsuk hatalmas, késéles karmokban végződik. Karmaik olyannyira élesek, hogy ezek a jószágok a csuklójukra, illetve ujjperceikre helyezik a testsúlyuk egy részét járás közben.

A hímek heréiket a testükben tartják, ezért sokáig azt feltételezték, hogy az orrukon keresztül szaporodnak, valamely teljesen absztrakt módon.

Ez elég hihetetlen, nem?

Természetesen ez téves elképzelés volt, semmi talány nincs a hangyászok szerelmi életében. Mondjuk kétségtelenül antiszociális lények. A párosodástól eltekintve fajtársaikat és a többi állatot is igyekeznek messziről elkerülni.

Antiszociálisak, de nem félősek. Ha úgy hozza a sors, akár egy pumával vagy egy jaguárral is képesek harcba szállni, természetesen önvédelemből.

A hangyász fura alakja a mesekészítőket is megihlette. Erre emlékeztek?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás