promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfedeztek egy bolygót, ahol vízcseppek helyett vas esik az égből
Borítókép:  Illusztráció / unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rendkívül messze található égitest olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, ami még a tudósokat is elkápráztatta.

A tudósok, kutatók és munkatársaik a technika fejlődésének köszönhetően egyre több dolgot képesek felfedezni. Akár már felfoghatatlan távolságokra is „ellátnak”, így olyan elképesztő jelenségeket is tudnak dokumentálni, amik eddigi ismereteink alapján csupán egy sci-fi alkotásban létezhetnének.

Az Independent információi szerint most egy David Ehrenreich nevű tudós által vezetett csapatnak sikerült felfedezni egy olyan exobolygót, amin igazán különleges körülmények uralkodnak. A Halak csillagkép részét képező, 640 fényévnyire található WASP-76b nevű égitestre ugyanis az jellemző, hogy az egyik oldalán nagyjából folyamatosan 2400 fok van, a másik oldala pedig jóval hidegebb.

Emiatt a felszínen lévő vas a forróság miatt elpárolog, majd a szél elsodorja, és végül az alacsonyabb hőmérsékletű területen megszilárdul, cseppekké alakul, és eső formájában a földre hull.

Konkrétan úgy néz ki, hogy a bolygón vaseső esik.

Ezek az extrém körülmények azért vannak, mert az égitest nagyon közel van a csillagjához, emiatt hatalmas sugárzás éri, és úgy kering körülötte, hogy a felszínén ilyen szélsőséges állapotok alakulnak ki.

Pontosan emiatt van az is, hogy merőben különböző tulajdonságokkal bír a két oldal felszíne, így szinte olyan, mintha különböző bolygókról lenne szó. Csupán az erős szél az, ami kedvére „mászkálhat”.

Ezek alapján pedig elmondható, hogy igazán különleges felfedezést tettek az érintett kutatók, és jó eséllyel további érdekességekre is felfigyelnek majd a jövőben a munkájuk során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás