promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A függöny mögé potyogtattak, ahol álltak, ott végezték nagydolgukat, volt, hogy emeletek szakadtak le az ürülék súlyától
Borítókép:  Oman Observer
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Üdvözlet a 17-18. században! A helyszín Versailles, a fényes királyi udvar.

Milyenek voltak a közegészségügyi állapotok a 17. és a 18. században? Tényleg igaz, hogy az emberek ekkor nem gondolták túl a higiéniát?

Igen.

XIV. Lajos, a napkirály udvarában voltak olyan szegletek, ahová nem sugárzott ki annyira a király fényessége, az udvaroncok és a főurak olykor nem mentek el egészen a mellékhelyiségig (állítólag nem is volt sok belőle a palotában), hanem egyszerűen ott végezték el a dolgukat, ahol épp megálltak.

Ez jelenthette azt is, hogy egy csodaszép függöny mögé került az ürülék.

Legendák keringtek arról Európában, hogy mekkora bűz uralkodik Versailles-ben. A kutatók szerint nemcsak az udvarban, de egész Párizsban brutális higiéniai viszonyok voltak. Leírások szerint az utcán járva egész egyszerűen csípte az ember szemét a büdös. 

Versailles-ben általában több ezer ember tartózkodott egyszerre, a grandiózus palota tisztaságára pedig egy kisebb hadsereg ügyelt a mindennapokban. Ráadásul az óriási épület valamelyik részét mindig éppen karbantartották, így a kosz és a por állandó vendége volt a párizsi külvárosnak. Ezért is volt az a szokás a 17-18. században, hogy az udvar palotáról palotára járt, évente többször is rezidenciát váltott, mivel a hatalmas udvaroncsereg óriási piszokkal járt, és kellett idő, míg újra használatba lehetett venni egy-egy kastélyt.

Az illemhelyek is kritikus állapotban voltak. Nem elég, hogy nagyon kevés volt belőlük (hamar megteltek, későn jött a tisztítás), de a meglévők is ramaty állapotban kerültek, legtöbbször szivárogtak is. A bűz szinte elviselhetetlen volt a pottyantósok közelében. Az udvaroncok inkább elkerülték ezeket, és kerestek más helyeket a hatalmas palotában,

ahol senki nem vette őket észre, és nyugodtan elvégezhették a dolgukat.

Egyes elbeszélések szerint megesett, hogy egy egész emelet szakadt le, mert nem bírta elviselni a felhalmozódott ürülék súlyát.

(Forrás: Reddit, Partylike1660)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás