Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Előbújtak a Nyíregyházi Állatpart újszülött kengurui – videó

Előbújtak a Nyíregyházi Állatpart újszülött kengurui – videó

Tech & Tudomány

Előbújtak a Nyíregyházi Állatpart újszülött kengurui – videó

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin - 2020.02.25. 17:47

Néhány kölyköt már láthatnak a kifutókban a látogatók.

Először láthatták a látogatók a Nyíregyházi Állatpark újszülött kölykeit. Az országban csak itt látható vörös óriáskenguru; Révészné Petró Zsuzsa, a zoológiai osztályvezető a távirati irodának azt mondta, hogy az állatok jól érzik magukat a parkban, állományuk évről évre gyarapszik, és az elmúlt időszakban mindhárom ivarérett nősténynek született utóda.

A szakember elmondása szerint a kölykök fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig az állatpark szakemberei sem tudtak. Születésük után a csupasz és vak, mindössze 0,75 grammos állatoknak csupán annyi ereje van, hogy bemásszanak anyjuk erszényébe, ahol a mellbimbóra tapadnak, és hetven napig el sem eresztik. A biztonságot nyújtó erszényben kezdenek fejlődni, és körülbelül százötven naposan dugják ki először fejüket, ekkor már sokkal jobban hasonlítanak a felnőtt egyedekre. Emiatt maguk a gondozók sem tudják még, hogy pontosan hány bébi született.

Az Állatpark közzétett néhány fotót és egy videót is, amin megnézhetjük, hogyan is néz ki egy vörös óriáskenguru-kölyök.

A kölykök növekedésük alatt egy több időt töltenek az erszényen kívül, 240 naposan pedig végleg elhagyják azt, de még körülbelül három-négy hónapig visszajárnak anyatejet szopni.

A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata, tudományos neve vörös nagylábút jelent, mivel tekintélyes, hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet, magassága elérheti a 170–180 centimétert. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is szívesen fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős – táplálékban gazdag időpontban – akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és képes akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel ugrálni.

Borítókép: Nyíregyházi Állatpark

Legolvasottabb hírek