promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az állat a tengerek unikornisa, rejtélyes agyaráról legendák szólnak – videó
Borítókép:  Naturalworldsafaris.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A sarkvidékek bálnája a lenyűgöző narvál, akit a tengerek unikornisaként is szoktak emlegetni. Csodás lény, misztikus szarvval, és megannyi misztikus sztorival.

Ha létezne a fogtündér, akkor feltételezhetőleg a narvál lenne a kedvenc állata. A csodacet agyara ugyanis nem más, mint egy nagyra nőtt fogacska. Ez a módosult fog amúgy a felső ajakból nyúlik ki, megtévesztve ezzel az egész világot. A narválok agyara ráadásul egész életükön át folyamatosan növekszik.

Nem is meglepő, hogy a kutatók fantáziáját hihetetlen mértékben izgatja,

mégis mi célt szolgálhat a mindennapokban?

Több elképzelés is szárnyra kapott már ezzel kapcsolatban. Egy ideig úgy vélték, hogy a módosult fog fegyverként is bevethető, de erre nincs bizonyíték. Más kutatók szerint a dominancia harcokban jön jól, ráadásul a párkeresésben is előnyt jelenthet egy impozánsabb, masszívabb szarvacska. A legtöbb valószínűsége mégis annak lehet, hogy a narvál egyfajta környezeti érzékelőként veti be védjegyét. Az idegekkel bélelt, érzékeny és hatalmasra nőtt fog ugyanis

képes lehet meghatározni a víznyomást, a hőmérsékletet, de még a sótartalmat is.

A legérdekesebb tényt eddig nem is említettük. Nincs mindegyik narválnak agyara. A nőstények csupán 15 százaléka viseli az ikonikus fogat.

Az emberiséget más szempontból is izgatta a narvál agyara az idők során. A középkorban például a szarv értéke az arany értékével vetekedett, mivel csodatevő tulajdonságokkal ruházták fel.

A narváloknak van még egy fura sajátosságuk, miszerint a bőrük telis-tele van C-vitaminnal. Ráadásul a színük koruk előrehaladtával folyamatosan változik. Az újszülöttek rendszerint kék-szürke foltosak, ám idős éveikre fokozatosan, de teljesen kifehérednek.

Fogságban sehol sem tekinthetők meg a világban. A történelem során befogott példányok, sajnos pár hónapon belül mind elpusztultak, amint korlátozták szabadságukat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás