promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Borítókép:  a Kiskunsági Nemzeti Parkban élő fekete gólyák. Forrás: AFP.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete, melyek Afrikából visszatérve várhatóan napokon belül elfoglalják az ártéri erdőben bekamerázott fészküket.

A Gemenc Zrt. február 18-án, kedden indítja el az internetes élő közvetítést, így finanszírozásával és a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével folytatódhat a be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés – írta az erdőgazdaság hétfői közleményében.

A webkamera élő adása, amely a gemenczrt.hu oldalon látható, nyolcadik „évadát” kezdi meg. A megfigyelést 2013-ban kezdték, egészen 2018-ig ugyanaz a gólyapár, Tóbiás és Sára foglalta el a fészket, ahová 2019-ben új hím és tojó érkezett.

A közvetítést 2013-ban azért indították el, hogy ne csak a szakemberek, tudósok, hanem bárki nyomon követhesse a fokozottan védett faj egyedeinek életét. Azonban mindenkinek fontos megértenie, hogy bármilyen szomorú vagy szélsőséges eseményt is látnak a közvetítés alatt, az erdőgazdaság nem fog beavatkozni a természet rendjébe – tették hozzá.

Felidézték, hogy az előző években többször pusztultak el fiókák a bekamerázott fészekben, amelyek az erdészeket, ornitológusokat, természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is megviselhették. Ez sok embert arra késztetett, hogy segítséget nyújtson a madaraknak, ezzel azonban nagy kárt okoztak volna a háborítatlanságot igénylő gólyáknak, amelyek könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is.

Hangsúlyozták, hogy a Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét. Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben előfordult, hogy a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára a 2012 és 2018 között eltelt hét évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek.

Ahhoz, hogy az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül neveljen sok fiókát, az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa nekik a háborítatlanságot – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás