promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a madár úgy udvarol, hogy utánozza a láncfűrész hangját – videó
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csipogás, éneklés, tollak és csőr. Öt különleges madárfaj, amelyek nem mindennapi mutatvánnyal kápráztatják el szívük választottját, na meg persze a publikumot.

A paradicsommadár-félék színes családjából lehetetlenség kiválasztani a leggyönyörűbbet. Egyáltalán nem túlzás leírni, hogy a 

népes família képviselőinek fiai mind káprázatos tollazatba bújtatott romantikus lovagok.

Az udvarlást minden esetben a madarak területének gondos kitisztítása előzi meg, hiszen egyetlen lehullott falevél sem lehet útban, amikor megérkezik az attrakció: egy csengő-bongó éneklés, és hozzá egy elegáns násztánc.

Íme a bizonyíték:

Az utánzógép

A lantfarkú madár egy vérbeli énekes, egy sztár, egy utánzó zseni. Megannyi fajtársa csivitelését képes imitálni,

de ami még hihetetlenebb, hogy az emberi tevékenységekből eredő zajokat is mesterien visszadja.

Például egy fényképezőgép kattanását vagy egy beszűrődő riasztóberendezés szirénáját is gond nélkül lekoppintják. Természetesen a lantfarkú madár nem jókedvéből teszi mindezt. Célja, hogy kiszemeltjét levegye a lábáról és magához édesgesse. 

Nyakkendőt veszel azért?

Kizárólag Ecuador és Kolumbia dzsungeleinek lakója a lebernyeges sisakosmadár, amely kissé fura és különc megjelenésű, de a szépség szubjektív, valahogy így szokták mondani. A csőre alatt húzódó tollkomplexum, olyan mintha a varjúszerű madár egy nyakkendőt viselne. Ez a meghökkentő külső a nőstények elcsábítására türemkedett ki.

Kép: Ebird.org

A büszke

A Pompás Fregattmadár nevéhez híven igazi akrobata, és nagyon profin suhan. Folyamatos háborúban áll a többi tengeri szárnyassal, hiszen az ételt röptében halássza el az orruk elől. A hímek szexepile egy vörös torokzacskó, melyet léggömbként fel is tudnak fújni, ha be kell vetni bájaikat.  

Az óriásmadár

A papucscsőrű madár a fekete kontinens, Afrika tekintélyt parancsoló, robusztus, egy méter magasra megnövő tollasa. A mocsarak királyának is nevezik. Kedvenc csemegéje a jókorára növő tüdőshal, amiből korlátlanul tud habzsolni. Némi finom falatért képes órákon át is mozdulatlanul állni. Sajnos a feketepiacon is igen népszerűek. Állítólag magángyűjtők egy élve befogott példányért képesek akár 10 ezer dollárt is kifizetni.

Ő nem annyira romantikus szerető.

Kép: Flickr.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás