promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy teljesen új dinoszauruszfajt fedeztek fel – videó
Borítókép:  Tyrrell Museum / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Halálosztónak lett elnevezve, szóval nem növényevő volt.

A Jurassic World már elkezdhet gondolkodni, hogy nincs-e kedvük lecsapni a magaslabdát, és belecsempészni az új őshüllőt a franchiseba. Már csak azért is menő az egész, mivel a faj a Tyrannosaurus rex rokona, ami talán a legkedveltebb dínó mind közül.

A faj fosszíliáira Kanadában bukkantak rá, és el is nevezték Thanatotheristes degrootorumnak, de a hétköznapi nyelvben csak „halálosztóként” emlegetik. Itt sem a Terminátor 1 magyar alcímére gondol a költő, hanem Thanatoszra, aki a halál megtestesítője volt a görög mitológiában.

A kutatók elmondták, hogy azért választották ezt a nevet neki, mert a maga korában ez a faj volt az egyetlen hatalmas testű csúcsragadozó, szóval nem volt kihívója. Aki az útjába került, az halál fia volt.  A halálosztó 80 millió évvel ezelőtt élhetett, és nyolc méteresnek írják le.

Az őshüllő koponyacsontjait 2010-ben fedezte fel két őslényrajongó, szóval bizonyos fokon nem profi kutatók, hanem amatőrök, de már ott rájöttek, hogy egy nagyon különleges leletetre bukkantak.

Az új információkra még csak most derült fény, amikor Jare Voris, a Calgary-i Egyetem PhD-hallgatója megvizsgálta a csontokat.

A felfedezés azért is jelentős, mert ahogy Voris is elmondta, kevés faj tartozik a tyrannosauridák közé, mivel a ragadozók a növényevő dinoszauruszokhoz képest nagyon kevesen voltak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás