Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Két márka, egy sztori: az Adidas-testvérek összevesztek, és egyikük megalapította a Pumát

Két márka, egy sztori: az Adidas-testvérek összevesztek, és egyikük megalapította a Pumát

Tech & Tudomány

Két márka, egy sztori: az Adidas-testvérek összevesztek, és egyikük megalapította a Pumát

Tech & Tudomány

CST 17:17

A Dassler-fivérek igazi ötletgépek és nagy újítók voltak, mindketten megalapították a saját márkájukat, az életutak sokáig szorosan egymásba fonódtak, aztán hirtelen eltávolodtak egymástól. Mégis mi volt a nagy szakítás oka?

Kezdetben a testvérek közösen vitték az Adidast, Adolf volt a kreatív szakember, míg Rudolf inkább a brand marketingstratégiájával foglalkozott. Adolf, amúgy igazi sportfüggő volt, aki elkezdett futócipőket gyártani, miközben kapcsolatba került a kor legjobb sportolóival is.

Az üzlet 1924-ben indult be annyira, hogy testvérét is felvette, aztán a biznisz még jobban bepörgött, de 1948-ban a két testvér annyira összeveszett, hogy Rudolf a falu másik végébe költözött, és soha többé nem beszéltek egymással.

Rudolf megalapította a Pumát, de először Rudának szerette volna elnevezni, hasonlóan testvére jól csengő névválasztásához:

Adi Dassler=Adidas, Rudi Dassler=Ruda.

A legendák szerint a szakítás oka egy hatalmas félreértés volt, egy nagyon rosszul értelmezett mondat. Amikor a második világháború alatt az amerikaiak bombázták a testvérek szülővárosát, Adolf családja már az óvóhelyen volt, amikor Rudolf megérkezett a famíliájával, Adolf ellőtte a következő mondatot: 

„A piszkos gazemberek már megint visszatértek”.

Rudolf úgy értette, hogy rájuk gondol testvére, közben – állítólag – csak az amerikaiakra gondolt. A két Dassler amúgy kapcsolatokat ápolt a náci párttal is, és az elbeszélések szerint Adolf a hatóságok előtt azzal vádolta meg testvérét, hogy az SS tagja is volt. De legendák szólnak arról is, hogy Adolf Rudi feleségével hált, és ezért került sor a kenyértörésre.

Amúgy a mai napig mindkét márka központja a bajorországi Herzogenaurachban van.

(via Fortune)

Borítókép: Pixabay