Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Huawei beperelte az egyik legnagyobb amerikai szolgáltatót

A Huawei beperelte az egyik legnagyobb amerikai szolgáltatót

Tech & Tudomány

A Huawei beperelte az egyik legnagyobb amerikai szolgáltatót

Tech & Tudomány

TK 17:11

A Huawei Technologies szabadalmi jogsértésért pert indít az egyik legnagyobb amerikai technológiai és kommunikációs szolgáltató, a Verizon ellen egy texasi kerületi bíróságon – írta a Huawei Technologies Hungary Kft közleménye alapján a távirati iroda.

Keresetében a Huawei kompenzációt vár a Verizontól olyan szabadalmaztatott technológiák használatáért, amelyeket a Huawei tizenkét, az Egyesült Államokban jegyzett szabadalma véd.

A Huawei bevételének 10-15 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. Az elmúlt évtizedben a vállalat több mint  70 milliárd amerikai dollárt fordított a célra, és ennek eredményeként világszerte több mint 80 ezer szabadalmat jegyeztetett be, ebből 10 ezret is meghaladóan az Egyesült Államokban.

„A Verizon termékei és szolgáltatási olyan szabadalmaztatott technológiák előnyeit élvezték, amelyeket a Huawei éveken keresztül kutatott és fejlesztett”

– mutatott rá Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója.

Elmondta: a kereset benyújtása előtt a Huawei hosszasan egyeztetett a Verizonnal, ez idő alatt részletes listát mutatott be azokról a szabadalmakról és tényszerű bizonyítékokról, amelyek igazolják, hogy a Verizon felhasználta a Huawei szabadalmait. A két fél nem tudott megállapodásra jutni a felhasználási feltételekről.

„Az elmúlt években számos vállalattal tárgyaltunk sikeresen szabadalmaink felhasználásáról. Amennyiben nem tudunk megállapodásra jutni, sajnos nincs más lehetőségünk, mint jogi lépéseket tenni”

– tette hozzá.

A Huawei több mint két évtizede folytat tárgyalásokat kiterjedt kereszt-megállapodásokról a telekommunikációs iparág fő szabadalmi birtokosaival, és több mint száz felhasználási megállapodást írt alá az Egyesült Államok, Európa, Japán és Dél-Korea vezető ICT-szolgáltatóival. A kínai cég több mint 1,4 milliárd dollár értékben kapott szabadalmi felhasználási díjakat 2015 óta. A mai napig több mint 6 milliárd dollárt fizetett az iparág többi szereplője által kifejlesztett szabadalmaztatott technológiák jogszerű használatáért. Ezen díjak nyolcvan százalékát egyesült államokbeli jogtulajdonosok kapták – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Borítókép: a Huawei logója. Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas.