Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

-93,2 Celsius-fok: ezek a világ leghidegebb helyei – videó

-93,2 Celsius-fok: ezek a világ leghidegebb helyei – videó

Tech & Tudomány

-93,2 Celsius-fok: ezek a világ leghidegebb helyei – videó

Tech & Tudomány

CST - 2020.01.26. 15:56

A tél az egyik legkeményebb évszak, de vannak olyan helyek a Földön, ahol tényleg nem viccel a cudar idő. Most olyan területeket fogunk bemutatni, amelyek valószínűleg még a legellenállóbb hidegkedvelők szívét is képesek lennének jégbe zárni.

Télen a napsugárzás révén jóval kevesebb hőenergia éri Földünk felszínét, így csökken az átlaghőmérséklet, ráadásul tartósan,

és vannak olyan napok, amikor kíméletlenül érezzük ezt a jelenséget a bőrünkön.

Vostok (Fotó: Listtenz.com)

Az Antarktisz a jég és a fagy birodalma. Itt található a Fuji kupola, ami egy gigászi jégképződmény, egyes részein mintegy 3700 méternél is magasabbra emelkedik. A környezeti feltételek olyan kegyetlenek, mint egy hideg sivatagban. Az éves átlagos hőmérséklet -54,3 °C. Számunkra elképzelhetetlen, de a legszélsőségesebb esetben -93,2°C-ot jelzett a hőmérő.

Oroszországban egymás után tolonganak a hidegebbnél hidegebb helyek, ahova szinte nem tudnánk elég meleg télikabátot magunkkal cipelni. Ilyen dermesztő hely a Vostok meteorológiai állomás, ami szintén az Antarktiszon található.

Az itt mért és ismert legalacsonyabb hőmérséklet -89,2 °C volt, még 1983-ban.

Ojmjak (Fotó: Bored Panda)

Szintén Oroszország, csupán egy másik hely: a Verhojanszki járás. Ez a terület azért érdekes mert, olyan mínuszokat mértek, ami a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, ugyanis a hőmérsékleti tartomány igencsak tág értékek közt ugrabugrál.

Ojmjak, egy ebben a térségben fekvő kistelepülés, ahol nyáron akár 30 °C is lehet, míg télen -71,2 °C sem elképzelhetetlen. Omjak ezzel

kiérdemelte a leghidegebb körülmények közt, de állandóan lakott település címét.

(via Sciencefocus)

Borítókép: Pixabay.com