promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegkirázós színes felvételek az 1863-as véres gettysburgi csata túlélőiről – videó
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1863-ban még egymás ellen harcoltak, 1938-ban már kedélyesen ráztak kezet az amerikai polgárháború veteránjai, akik egykoron észak és dél harcosai voltak.

1861 és 1865 között tombolt a világtörténelem első modern háborúja: az öldöklő harcban négy év alatt több mint 600 ezer ember vesztette életét. Az észak-amerikai belharc több áldozatot követlet az Egyesült Államoktól, mint a két világháború összesen. 

A testvérharc legvéresebb csatája a háromnapos gettysburgi ütközet volt, amelyben közel 150 ezer amerikai katona csapott össze, és közel 10 ezren haltak meg közülük.

Az északiak déli inváziója meghiúsult, és mint utólag kierült, ez a csata végül eldöntötte a háború kimenetelét, a déliek innentől kezdve csak hátráltak.

1938 júliusában az ütközet 75. évfordulóján a nemzet az utolsó élő polgárháborús veteránokkal találkozhatott, az utolsó emberekkel, akik még szemtanúi voltak a történelemnek. Több mint 2 000 egykori katona jelent meg az ünnepségen, ahol egy gigászi emlékművet is átadtak a holtak tiszteletére.

Az utolsó polgárháborús veterán, Albert Woolson amúgy 1956-ban halt meg – 106 évesen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás