Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Itt a bizonyíték, hogy már az ősember is búvárkodott

Itt a bizonyíték, hogy már az ősember is búvárkodott

Tech & Tudomány

Itt a bizonyíték, hogy már az ősember is búvárkodott

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 15:15

A Neander-völgyi ember kagylók után kutatott a Földközi-tengerben.

1949-ben a szakemberek 171 olyan tengeri kagylóhéjra bukkantak egy közép-olaszországi barlangban, amelyet a Neander-völgyi emberek gyűjtöttek össze, majd alakítottak át éles vágószerszámokká nagyjából 90 ezer évvel ezelőtt.

A mai Lazio tartományban, a tengerparthoz közeli Moscerini-barlangban feltárt eszközök mindegyikét a térségben honos barna vénuszkagylóból készítették. A Coloradói Egyetemen dolgozó Paola Villa szerint a Neander-völgyi emberek kőkalapáccsal formázták meg a kagylóhéjakat, amelyek sokáig vékonyak és élesek maradtak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Neander-völgyi embereknek jóval szorosabb kapcsolatuk lehetett a tengerrel, mint azt eddig gondolták a kutatók. Nem csupán a tengerpartról gyűjtötték be a kagylóhéjakat, hanem levegőjüket visszatartva lemerültek értük a hideg vízbe. Mindezt a kagylóból készített szerszámok felszíne árulta el a szakembereknek.

A kutatók nagy számú habkövet is találtak a barlangnál. A közeli vulkánkitörések nyomán partra mosódott köveket csiszoláshoz használhatták az ősemberek.

Borítókép: CNN