promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kedvelt üdítőital, a Fanta tényleg egy náci találmány?
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sötét titkokat rejt a narancsos ital? Mégis mi az igazság? 

A Fanta német találmány, 1941-ben került először a náci birodalom boltjainak polcaira, a germán agytrösztök ugyanis a második világháború kitörésével és a Coca-Cola importjának megszűnésével olyan helyzetben találták magukat, amikor egy nép két kézzel követelte vissza imádott cukros italát. A vészhelyzetben a üdítőmesterekre nagy feladat hárult, csupán a fantáziájukra támaszkodhattak, és innen jön az ital elnevezése is: a Fanta, mint a német Fantasie szó rövidítetett verziója.

És hogy mi volt benne? Minden, vagyis bármi, amit a háborús időszakban be tudtak szerezni, és nyakon önteni egy jó nagy adag cukorral. Tejsavó, törköly, épp kéznél lévő gyümölcsök, és persze ebből adódóan kicsit mindig más volt az íze, a legtöbben valamiféle gyömbéres beütésű szénsavas üdítőhöz hasonlítják az ízét.

A németek pedig kedvelték, és főleg azért lett a mindennapok szerves része, mivel dugig volt cukorral, és amikor már nagyon szorult a hurok az ország körül, szinte lehetetlen volt máshonnan cukrot szerezni, így a legtöbben már ezzel is főztek a Harmadik Birodalom végnapjaiban.

Később betiltották az italt, mivel mindenki a nácikhoz kötötte (a nagygyűléseken is állandóan ki volt plakátolva a márka), de az nem igaz, hogy a Fantát azért találták ki, hogy valami túlfűtött nemzeti itallal lenyomják a németek az amerikai szimbólumnak tartott Coca-Colát. Ekkoriban a kóla nem is volt még világszerte ismert márka, nem számított az amerikai életérzés előretolt bástyájának. 

Az persze igaz, hogy a nácik országában gyártották, de még a kóla amerikai üzletágának vezetője, Max Keith sem volt tagja a náci pártnak.

A Fantával a vállalat csupán úgy viselkedett, mint egy nagyvállalat, nem akarta elveszteni a németországi piacát, és amikor nem tudtak Coca-Colát szállítani a németekhez, akkor a helyi alapanyagokból kevertek egy cukros üdítőitalt, ami megfelelt a németek ízlésének is.

(via Snopes)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás