Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megfejtették a pisai ferde torony titkát

Megfejtették a pisai ferde torony titkát

Tech & Tudomány

Megfejtették a pisai ferde torony titkát

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin - 2019.12.19. 10:11

Egy több száz éves titokra derült fény a pisai ferde toronnyal kapcsolatban.

A La Nazione című toszkán napilap arról ír, hogy Giulia Ammannati, a Scuola Normale di Pisa egyetem paleográfusa felfedezte a pisai ferde torony építőjének nevét. Egy olyan kövön fejtett meg egy latin feliratot, amit 1838-ban Bonanno Pisano sírjában, a pisai ferde torony körüli ásatásoknál találtak. A nehezen olvasható kövön két latin hexameter áll, ezekben Bonanno egy csodálatos mű építőjének nevezi magát. Ammannati kutatásainak eredményeit újonnan megjelent könyvében mutatta be.

Ammannati felfedezése alátámasztja a reneszánsz építész, Giorgio Vasari állítását, aki Bonannót a torony első építőjének nevezte.

A pisai torony megépítése mintegy kétszáz évig tartott három építési szakaszban. Bonanno Pisano 1173-ban kezdett hozzá az építéshez és megépítette az első emeletet, amelyet 15 fehér márvány oszlop vesz körül klasszikus oszlopfőkkel és vakárkádokkal. A harmadik emelet építésekor 1178-ban az instabil talaj miatt öt centiméterrel megdőlt a torony, ezért leállították az építkezést.

Csak száz évvel később folytatta a munkálatokat Giovanni Di Simone és megpróbálta kiegyensúlyozni a dőlést. A várt eredmény azonban nem született meg, ezért az építkezés ismét leállt.

A harangtorony megépítését végül Tommaso Pisano folytatta és fejezte is be 1372-ben.

A 800 éves építményt 1993 és 2001 között a talapzat alatt elhelyezett több tonnányi súlyokkal 44 centiméternyire kiegyenesítették. A projekt során erős drótkötelekkel biztosították a tornyot. Mivel az 58,5 méter magas építmény a merőlegestől mért 4,5 méteres elhajlása miatt az összeomlással fenyegetett, 1990-ben lezárták a látogatók elől. Az újabb építési munkálatok 28 millió euróba kerültek.

Végül a világörökség részét képező pisai ferde tornyot 2001-ben, tizenegy év után ismét megnyitották.

Borítókép: Britannica