Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ki és miért találta fel a lávalámpát?

Ki és miért találta fel a lávalámpát?

Tech & Tudomány

Ki és miért találta fel a lávalámpát?

Tech & Tudomány

CST 06:43

Egy kocsma, egy tojás és egy korsó sör. Mindez elengedhetetlen volt a nagy mutatványhoz.

A '60-as évek egyik legklasszabb hagyatéka a lávalámpa. Soha nem fog kimenni a divatból, mivel két korszak határán táncol, egyszerre modern és egyszerre retro fényforrás, ami a szórakozottan fel-le ingázó buborékokkal remek kiegészítője lehet otthonunknak.

De mégis kinek az agyából pattant ki, és miért? 

A válasz egyik fele: Edward Craven Walker. A brit könyvelő épp egy kocsmában üldögélt, és nemzettársai túlnomyó többségéhez hasonlóan pár korsó sör társaságában csendesen nyugtázta napját, mikor figyelme egy másik emberre terelődött, aki épp egy tojás időzítővel vacakolt.

Egy igazi főtt tojás időzítő (Kép: Kütyüzóna.hu)

A mi esetünkben a főtt tojás időzítő egy üveg koktél shaker volt vízzel és viaszdarabokkal feltöltve. Működési elve szerint a tűzhelyen a forró vízbe helyezve a tojásokkal egyidejűleg olvad meg a viasz, mely játékos buborékok formájába tört a folyadék felszínére. Ez a percek alatt lezajló eseményfűzér ültette el Edward agyában a világmegváltó gondolatot, hogy egy lámpába zárva piacra fogja dobni ezt a mutatós jelenséget.

A feltaláló (Forrás: Dancingledge.com)

A Crestworth Ltd. néven Edward Craven Walker saját céget alapított, és hozzá rögtön saját laboratóriumot gründolt, ahol tökélyre fejleszthette ezt az ötletét. A lávalámpa csillaglámpa és asztro lámpa néven is futott a kezdetek kezdetén. A nyilvánosság előtt 1965-ben mutatták be Hamburgban.

Itt látta meg benne a hatalmas üzleti lehetőséget egy másik úriember, Adolph Wertheimer, aki nem sokkal rá meg is vásárolta a termék terjesztési jogát, hogy az Amerikai Egyesült Államokban azonnal paicra dobhassa. Edward Craven Walker pedig Európát hódította meg a lámpákkal. A cége 2013-ban már az alapítás 50. évfordulóját ünnepelte.

A lávalámpákból ma már többféle variációt is hazacipelhetünk az üzletekből, hiszen az idő előrehaladtával folyamatosan léptek be a piacra az újabbnál újabb darabok. Így választhatunk aromatizált, csillámló filterrel töltött, különböző alakzatokba ültetett és eltérő méreteket öltő lávalámpák közül is.

 

(Forrás: Smithsonianmag)

Borítókép: Profimedia