Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Miért hívjuk magyarul kukának a szemetest? – videó

Miért hívjuk magyarul kukának a szemetest? – videó

Tech & Tudomány

Miért hívjuk magyarul kukának a szemetest? – videó

Tech & Tudomány

CST 12:12

Már megint a németek...

Hans Keller és Jacob Knappich 1898-ban Augsburgban megalapította a K.U.K.A céget, a vállalat neve szögegyszerű, az alapítók és a város nevének első kezdőbetűit egymás mellé tették.

A cég először fényszórók, majd hegesztő berendezések gyártásával foglalkozott, majd gondoltak egy nagyot, és piacra dobtak egy teherautót, amely nem csak elnyelte a szemetet, de fel is aprította azt. Ez volt a szemetesautó, amely később szerte a világon elterjedt, így Magyarországon is. Nálunk az ötvenes években kezdődött a zárt rendszerű szemétszállítás, addig mindent csak felhánytak a szállítást végző autók platójára.

Az új rendszerben a szemeteskocsi rendszeréhez kompatibilisnek kellett lennie a szemetesládának is, a nyelv ezt is kukának kezdte hívni. Többek között azért is, mivel a kukásautókat kezdetben csak a német cég gyártotta, a járművek oldalán pedig nagybetűkkel szerepelt is a nevük.

A K.U.K.A cég később is újabb és újabb világszabadalmakkal rukkolt elő, többek között ők forradalmasították a ma is használatos hegesztéstechnikát, manapság a világ egyik vezető robotgyártó cég, ahol jövőorintált automatizálási technológiák továbbfejlesztésével is foglalkoznak. 

Borítókép: Profimedia