promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bemutatták a világ legöregebb igazgyöngyét – kép
Borítókép:  AFP.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legöregebb, csaknem 8 ezer éves igazgyöngyét találták meg az Egyesült Arab Emírségekben, a Maravah-szigeten. Az alig egy centiméter átmérőjű gyöngyre egy régészeti feltárás során bukkantak tavaly az archeológusok – írta a The National.

A sziget Abu-Dzabitól 170 kilométerre nyugatra fekszik.

A régészek – megszokott módon – karbonos kormeghatározása alapján az igazgyöny a Kr. előtt 5800-5600 körüli időszakból származik. A szakemberek úgy vélik, a lelet igazolja, hogy mintegy nyolcezer éve a térségben már használták a gyöngyöket. Egyúttal megállapították, hogy ez lehet a világon valaha fellelt legrégibb igazgyöngy, írja a távirati iroda.

A Maravah-szigeten az utóbbi években folytatott ásatások egy sor felfedezéshez vezettek. A feltárások során egykor virágzó kőkorszaki település nyomait találták meg. Az ott élő emberek nem egyszerű neolitikus nomádok voltak, tudtak navigálni, juhokat tartottak, halásztak, emellett ékszereket és műtárgyakat is készítettek.

„Az abu-dzabi gyöngy lenyűgöző lelet, bizonyság a tengerrel való kapcsolatunk ősi eredetére. A Maravah-sziget az egyik legértékesebb régészeti lelőhelyünk, és az ásatások folytatódnak abban a reményben, hogy még több bizonyíték kerül elő őseink életéről”

– mondta Mohamed al-Mubarak, a Kulturális és Idegenforgalmi Hivatal vezetője.

Mindeddig a legöregebb ismert gyöngy, amelyet az Egyesült Arab Emírségekben találtak, 7500 éves volt. Ősi gyöngyök egy kőkorszaki temetőből is előkerültek, de azok sem voltak ennél idősebbek.

A szigeten rendszerint tavasszal folynak ásatások, és mintegy két hónapig tartanak. A gyöngyöt a tavalyi ásatási szezonban találták a kőkorszaki falu egyik házának padlóján. A gyöngy kormeghatározása néhány hónappal később fejeződött be.

A régészek szerint a gyöngyöket a Mezopotámiával való kereskedelemben kerámiákra cserélhették, illetve ékszerként viselték őket.

Az ősi települések nyomait 1992-ben fedezték fel Maravah-szigetén. Az utóbbi évek ásatásai virágzó kőkorszaki település képét rajzolták ki. Egyebek mellett kerámiavázát, kő nyílhegyeket és kagylókat találtak. Festett gipszedények töredékei is előkerültek, amelyeket a térségben az eddigi legkorábbi dekoratív művészeti alkotásokként értékelnek.

A Maravah-szigeten 2020-ban tovább folytatják a régészeti feltárásokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás