Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiengedték a „cetbörtönből” az utolsó fogvatartott delfineket is

Kiengedték a „cetbörtönből” az utolsó fogvatartott delfineket is

Tech & Tudomány

Kiengedték a „cetbörtönből” az utolsó fogvatartott delfineket is

Tech & Tudomány

TK 19:30

Az utolsó két kardszárnyú delfint is visszaengedték az Ohotszki-tengerbe.

Tavaly derült ki, hogy gyalázatos körülmények között tartották fogva Oroszország távol-keleti régiójában azt a hatalmas delfincsapatot, amelyet delfináriumok számára gyűjtöttek össze törvénytelenül.

Most pedig arról számolt be az orosz média, hogy a két kardszárnyú delfin után hat fehér delfint is visszaengedtek természetes közegébe. Az állatok mindegyikét a szabadon bocsátás előtt gondozóik még egyszer megvizsgálták és megfigyelő berendezéseivel látták el.

A kínai delfináriumok megrendelésére kifogott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint fogva tartó „cetbörtönt” fedezése tavaly nemzetközi botrányt robbantott ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésébe bekapcsolódott Jean-Michel Cousteau francia óceánkutató és csapata is.

A létesítményt üzemeltető négy orosz céget a halászati szabályok megsértésében találták vétkesnek – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni – és pénzbírsággal sújtották.

Borítókép: éppen visszaeresztik a delfint a tengerbe. Forrás: AFP