Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megalkották az első majom-ember hibridet

Megalkották az első majom-ember hibridet

Tech & Tudomány

Megalkották az első majom-ember hibridet

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.08.08. 17:30

Egy spanyol kutatócsoport Kínában kifejlesztette a világ első majom-ember hibridjét. Az embrió növekedését megállították, mielőtt a központi idegrendszere kifejődött volna. Etikai okok miatt támadják a kísérletet.

Az ember a majomból fejlődött ki, s most azzal kísérletezik, hogy elődje segítségével éljen túl betegségeket. Kínában kutatók megalkották az első majom-ember hibridet, mégpedig abból a célból, hogy később életmentő transzplantációkhoz szükséges szerveket tudjanak nyerni az új egyedekből.

Az Independent azt írja, hogy a kutatócsoport emberi őssejtet injekciózott majomembriókba, s megnézték, hogy mi fog történni. A magzat szépen fejlődött, s az orvosok szerint meg is született volna. Eddig azonban nem akarták engedni a kísérletet: egy génmódosítás során 14 nap elteltével megállították a szervek kifejlődését, így az embriónak nem alakulhatott ki a központi idegrendszere, s végül nem tudott végül világra jönni.

A kísérletet spanyol kutatók végezték el, s azért mentek Kínába, mert Spanyolországban büntetés várt volna rájuk. Etikai problémák így is felmerültek a kutatás során, ugyanis emberi őssejtek jutottak az embrió agyába.

„Mi történik, ha az oda került őssejtek emberi neuronokat hoznak létre, s a majom emberi öntudatra ébred? Mi történik, ha az emberi őssejt beépül a majom spermájába?”

– tette fel a kérdéseket az El Paisnak egy barcelonai klinikán dolgozó orvos. A spanyol kutatók reagáltak: azt mondták, hogy

ebben az esetben leállították volna a kísérletet.

A kutatásban részt vevő egyik spanyol orvos volt az első, aki létrehozott egy disznó-ember hibridet 2017-ben.

Borítókép: Makákó majmok egy kísérleti laborban, Kínában még 2018-ban (AFP)

Legolvasottabb hírek