promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megalkották az első majom-ember hibridet
Borítókép:  Makákó majmok egy kísérleti laborban, Kínában még 2018-ban (AFP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy spanyol kutatócsoport Kínában kifejlesztette a világ első majom-ember hibridjét. Az embrió növekedését megállították, mielőtt a központi idegrendszere kifejődött volna. Etikai okok miatt támadják a kísérletet.

[[adv]]

Az ember a majomból fejlődött ki, s most azzal kísérletezik, hogy elődje segítségével éljen túl betegségeket. Kínában kutatók megalkották az első majom-ember hibridet, mégpedig abból a célból, hogy később életmentő transzplantációkhoz szükséges szerveket tudjanak nyerni az új egyedekből.

Az Independent azt írja, hogy a kutatócsoport emberi őssejtet injekciózott majomembriókba, s megnézték, hogy mi fog történni. A magzat szépen fejlődött, s az orvosok szerint meg is született volna. Eddig azonban nem akarták engedni a kísérletet: egy génmódosítás során 14 nap elteltével megállították a szervek kifejlődését, így az embriónak nem alakulhatott ki a központi idegrendszere, s végül nem tudott végül világra jönni.

A kísérletet spanyol kutatók végezték el, s azért mentek Kínába, mert Spanyolországban büntetés várt volna rájuk. Etikai problémák így is felmerültek a kutatás során, ugyanis emberi őssejtek jutottak az embrió agyába.

„Mi történik, ha az oda került őssejtek emberi neuronokat hoznak létre, s a majom emberi öntudatra ébred? Mi történik, ha az emberi őssejt beépül a majom spermájába?”

– tette fel a kérdéseket az El Paisnak egy barcelonai klinikán dolgozó orvos. A spanyol kutatók reagáltak: azt mondták, hogy

ebben az esetben leállították volna a kísérletet.

A kutatásban részt vevő egyik spanyol orvos volt az első, aki létrehozott egy disznó-ember hibridet 2017-ben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás