promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Stadionok, felhőkarcoló a Balaton partján?
Borítókép:  AFP/Veres Viktor
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A XX. században elképesztő tervekkel álltak elő tervezők, mérnökök, miniszterek, párttitkárok a Balaton és annak partvidéke hasznosításával kapcsolatban. Valaki alagúttal kötötte volna össze Tihanyt és Szántódot, más felhőkarcolókat húzott volna fel a parton. Ennél is korábban egy mérnök azt fundálta ki, hogy le kéne ereszteni a Balaton vizét, s egy csatonát kéne csak létesíteni a medence közepén.

[[adv]]

Nemrégiben az Indexen jelent meg cikk arról a veszprémi párttitkárról, Pap Jánosról, aki a hatvanas években úgy gondolta, itt az ideje, hogy Magyarország kukorica nagyhatalommá váljon. Ennek érdekében pedig az pattant ki a fejéből, hogy le kéne engedni a Balaton vizét, és a medencében kukoricát kellene termeszteni.

A likebalaton.hu most ehhez hasonló őrült ötleteket szedett csokorba.

A Balaton lecsapolásának első írásos ötletét már az 1770-es években papírra vetette egy Krieger Sámuel nevű mérnök. Ő csak egy csatornát vezetett volna végig a tó egykori medencéjének közepén, mely hajózható lett volna. A termőföld éhség miatt készült el a tervezete, a környékbeli gazdák azonban megtorpedózták, mert úgy gondolták, ha eltűnik a Balaton, a remek klímája is odavész, s a partvidék termőföldjeinek, szőlőparcelláinak leáldoztak. Milyen jól látták! (Fotók: likebalaton.hu)

Pogány Móric építész az 1920-as évek végén a Balaton partjára egy magyar Atlantic City-t tervezett – jó érzékkel, ekkor kezdett tombolni az első gazdasági világválság. Teleszórta volna a partot stadionokkal, pálmaházzal, hatalmas lakóépületekkel, alagutakkal, felhőkarcolókkal, sugárutakkal. Szerencsére ezek a tervek is hamvukba holtak. A városépítésznek megmaradt az Adria Biztosító épületének vagy épp a Batthyányi örökmécses tervének elkészítése.

Klebersberg Kunónak, a magyar történelem egyik legnagyobb hatású kulturális miniszterének is voltak nagyívű gondolatai: ő Tihanyban alakított volna ki egy sportvárost. A 80 szobás pavilon mellé 50 méteres uszodát, 2 000 méteres evezőpályát és modern atlétika pályát szeretett volna felhúzni. A válogatott sportolóknak is lett volna helye itt, de végül nem lett, az álom nem vált valóra. Egyedül az élettani intézetet húzták fel ekkor Tihanyban, ami a mai napig működik.

A '40-es években Balatonaligán egy új Monte Carlót akartak kiépíteni gyógyszállodával, vízi kávéházzal, mozival, golfpályával. Ehelyett nőtt ki a földből a kommunista pártüdülő, a Club Aliga.

1912-ben Szántód és Tihany között még nem járt rendszeresen rév, hiddal szerették volna összekötni a két partot.

A balatoni látkép elcsúfítása miatt a tervet lesöpörték. 1972-ben azonban leporolták a terveket, ám némi latolgatás után ugyanarra jutottak, mint elődeik.

Ekkor jött a szocialista mentőötlet: betonalagutat kell húzni 1 200 méter hosszan a Balaton alatt. A budapesti 3-as metrót ekkoriban kezdték el fúrni, innen jött az gondolat. Szerencsére ezt is elvetették, így ma is gyönyörködhetünk a kilátásban, ha jobbra-balra tekintgetünk a kompról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás